Logga in

Wraptec vs plåt: ”Jag vill lämna något som ser bättre ut”

Publicerad
28 sep 2023, 06:00

Att lägga Wraptec på isoleringen i stället för plåt blir billigare och enklare. Men blir det tillräckligt snyggt?

”Första jobbet någonsin med Wraptec. 265 rullar till två tak vilket motsvarar 2 650 meter. Kan det vara bland de större jobben med just Wraptec? Spännande och lärorikt.” Så skrev Krille Ljung som driver KL Isolering i Matfors utanför Sundsvall i Facebookgruppen Isolerare utan gränser. Inlägget möttes av flera kritiska kommentarer.

Läs också:
”Jag har hittat tekniken för att isolera rilldelar”

Läs också:
”För villaägare handlar det framför allt om att isolera ventilationskanalerna”

Jobbet gällde ventilationskanaler på taken till en gymnastikhall i Söderhamn.

– Allt var isolerat sedan tidigare och det var inte vi som hade gjort det. Vi gjorde bara ytbeklädnaden, berättar Krille Ljung för VVS-Forum.

Beställaren hade först tänkt plåtning och fick in en offert för det av en annan isoleringsfirma.

– Jag la fram ett prisförslag för material och arbete med Wraptec som jag hade hört talas om och ville prova, säger Krille Ljung.

Priset blev cirka 200 000 kronor lägre än med plåtning och beställaren valde Wraptec. Arbetet tog ungefär tre veckor.

– Det går snabbt att använda och är lätthanterligt. Det var kul att få testa men i fortsättningen håller jag mig nog till plåtning, säger Krille Ljung.

Det är utseendet på materialet som inte håller måttet och är representativt för företagets jobb, påpekar Krille Ljung.

– Det blir inte så snyggt. Ur den aspekten blir resultatet efter priset. Jag vill lämna något som ser bättre ut men det var vad beställaren ville ha. Tyvärr ska det ofta vara så billigt som möjligt.

Många av de kritiska kommentarerna i Facebookgruppen handlar just om utseendet. En del är också skeptiska till hållbarheten för Wraptec jämfört med plåt. De tror att det kommer att behöva ersättas med plåt om några år, men det tror inte Krille Ljung.

– Funktionsmässigt tror jag att materialet är ganska bra. Det är väldigt styvt och tåligt, säger han.

Arbetet går också betydligt fortare än plåtning. Krille Ljung bedömer att det skulle ha tagit flera veckor mer med plåt i det aktuella projektet.

– Du slipper ju tillverkningen som blir med plåt och det var därför som det blev mycket billigare. Du skär bara ut en längd med kniv eller sax.

En av kommentarerna på Facebook handlar om att Krille Ljung skulle ha dumpat priset, men det avfärdar han.

– Vi har inte dumpat några priser utan det blev lågt för att vi jobbar snabbt och att vi gjorde det som beställaren ville ha.

Läs också:
”Den isoleringen sticker ut estetiskt”

Fakta Wraptec

Ytbeklädnad för teknisk isolering av självvulkaniserande syntetiskt gummi, polyisobutylen. Är enligt grossisten Bevego. UV-stabilt och väderbeständigt. Genom vatten- och ångtät försegling förhindras korrosion under isoleringen (CUI) på röret. Sänker arbetskostnaden med upp till 50 procent jämfört med andra ytbeklädnader, uppger Bevego. Inga andra verktyg än en sax behövs vid installationen.