Logga in

Värmepumpmissen: ”Kan tycka att det är riktigt dåligt att som rörläggare inte ha koll på det här”

Publicerad
23 mar 2023, 06:00
| Uppdaterad
11 apr 2023

Majoriteten av rörmokarna som installerar frånluftsvärmepumpar lämnar jobbet halvfärdigt, säger ventilationsentreprenören Staffan Axelsson. Här pekar han på de vanligaste misstagen – och tipsar om hur man gör rätt.

Läs också:
Skadeexperterns udda tips för att undvika värmepumpstvister

Kalkyl
Se vilken värmepump som lönar sig bäst

I bostadsrättsföreningen med över 100 lägenheter hade majoriteten fått de gamla frånluftsvärmepumparna utbytta mot nya. Staffan Axelsson som var på plats för att göra OVK blev bedrövad av synen som mötte honom bakom täckplåtarna ovanför värmepumparna i fastigheten.

– Resultatet efter bytet var högst tvivelaktigt. Det är inte hållbart, säger han.

Det här var inte ifrån första gången han stötte på bristfälligt installerade frånluftsvärmepumpar – han har sett gott om skräckexempel. Eftersom han ville lyfta problemet la han upp en bild från bostadsrättsföreningen i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser, med kommentaren:

“Inte helt sällan då man blir inkopplad för injustering eller OVK efter byte av frånluftsvärmepumpar möts man av liknande kreationer. Många rörläggare har heller ingen koll på att avluftstemperaturerarna är betydligt kallare i nya pumpar vilket resulterar i mögel ganska snabbt. Kan tycka det är riktigt dåligt som rörläggare att inte ha koll på det.”

Reaktionerna dröjde inte.

“Kunden ska inte godkänna, detta det ser förjävligt ut. Vi ska väl för fan se till så kunden får ett snyggt eller åtminstone fungerande montage”, är en kommentar.

“Problemet är att man som montör ofta finner sig i att det inte finns rätt utrymme för korrekt montage och att man löser situationen utifrån det man har men från mitt håll är det slut med det, finns det inte plats får nån göra plats”, svarar en annan i kommentarsfältet.

StAffan Axelsson säger att det här börjar bli ett branschproblem som växer i takt med att efterfrågan på frånluftsvärmepumpar ökat. De nya värmepumspsmodellerna är mycket effektivare än de äldre och dem kan man inte bara koppla in och lämna. Men hans uppfattning är att 99 procent av rörmokarna som installerar frånluftvärmepumpar saknar kompetens om ventilationsdelen på pumparna vilket är avgörande om funktionen ska bli vettig,

 – Nybyggda en- och flerbostadshus klarar sig, för då krävs OVK där eventuella brister upptäcks. Men däremot drabbas många fritidshusägare och kunder som byter sina gamla värmepumpar, för där krävs ingen kontroll.

Vilka är de vanligaste misstagen installatörerna gör?

– Att anläggningen inte injusteras, att avluftskanalen är felaktigt isolerad och att man missar ljuddämpningen.

På Facebook ställer du frågan vem som bär ansvaret. Vad tänker du själv om det?

 – Dels är det såklart installatörernas ansvar. Har man inte kompetensen som krävs måste man rådfråga andra. Sedan kan jag tycka att tillverkarna borde upplysa mer om hur viktigt det är att ventilationsdelen av systemet verkligen är rätt utförd. Som kund förutsätter man att entreprenören som tar på sig jobbet har 100 procent koll. Så är tyvärr inte verkligheten.

Vad betyder det här för dig i ditt arbete?

– För det mesta är det bara tråkigt. Vi blir oftast inkopplade när det är ett problem eller i samband med OVK, där det som i detta fallet uppdagas en hel hög med felaktigheter som kostar relativt stora pengar att rätta till. Den diskussionen är inte jättekul att ta med någon som betalat stora pengar för en pump och förutsätter att den är korrekt installerad. Där hamnar vi ju i kläm. Vi vill inte kasta skit på våra branschkollegor så därför tycker vi att kompetensen måste höjas.

Leverans inom två månader
Uppstickaren: ”Vi vill förenkla värmepumpköpet”

Staffan Axelssons 2 viktigaste tips vid byte av frånluftvärmepump:

Tänk på att avluftstemperaturerna i nya frånluftsvärmepumpar är betydligt kallare än i de gamla. Anslutning mot befintlig avluftskanal – som i många fall är bristfälligt isolerad – kan få stora konsekvenser med kondensproblem. Avluftskanalen skall vara isolerad diffusionstät i hela sin längd.

Mät in luftflödena efter bytet. För att få ekonomisk drift på pumpen är rätt luftflöde en förutsättning.

4 kriterier som Staffan Axelsson menar ska uppfyllas för att frånluftsvärmepumpen ska fungera fullt ut:

  1. Kanalsystemet ska vara rätt dimensionerat. Om inte är det svårt att få ut erforderliga luftmängder. Detta gäller framförallt vid nyproduktion. Vid byte får man nöja sig med det man har och göra det bästa av situationen, men man bör kolla upp det innan så kunden vet vad han/hon har för förutsättningar.
  2. Korrekt ljuddämpning. Om inte kan det bli stora problem med fläktljud och överhörning,
  3. Avluften ska vara korrekt isolerad. Om inte kan bli stora problem med kondens som i sin tur resulterar i mögel.
  4. Injustering av luftflöden. Om inte kommer man mest troligt att över- eller underventilera huset vilket i sin tur leder till högre elförbrukning och ”dålig luft”. De flesta pannorna kräver cirka 35 liter per sekund för att kunna återvinna energin i frånluften. Har man lägre flöden är värmepumpen en ren elpanna.