Logga in

Värmepumpstjuvar i fängelse: ”Jättebra – de ställde till med mycket oreda”

Publicerad
18 okt 2023, 06:00
| Uppdaterad
17 okt 2023

VVS-företagaren blev av med värmepumpar för miljonbelopp vid ett inbrott. Nu har han fått skadestånd och tjuvarna döms till fleråriga fängelsestraff.

Förra hösten svepte en stöldvåg över Västsverige. Gärningsmännen siktade in sig på värmepumpar, som var extra åtråvärda då på grund av de långa leveranstiderna.

Stöldvåg:
Inbrottstjuvar länsade VVS-firmans lager av värmepumpar för miljonbelopp

Tjuvarna åkte fast:
Stulna värmepumpar för miljoner hittades vid tillslag: ”Det är väldigt skönt”

En av de drabbade var Joakim Ström som äger JSR Rörläggeri på Orust. När han kom till jobbet en måndag i oktober i fjol upptäckte han att släpkärrorna var borta och kontorsdörren var uppbruten. Inne på lagret kunde han konstatera att tolv värmepumpar värda totalt 1,6 miljoner var borta. 

Ett par månader senare hade inbrottstjuvarna åkt fast. De häktades för en rad grova stölder och nu har saken avgjorts i domstol. Tidningen Byggnadsarbetaren skriver att fem personer döms till fängelse i mellan 1,5 och 2,5 år av hovrätten för Västra Sverige. De fälls för grov stöld och häleri. Enligt hovrätten har brotten ”avsett ett betyande värde samt ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt”.

Enligt Byggnadsarbetaren slog stöldligan till mot sju företag och byggen och tog 30 värmepumpar. Några av dem hade tjuvarna själva kopplat in hos kunder när de greps. En av polisens ledtrådar vid ett av inbrotten var skoavtryck som senare visade sig matcha skorna tillhörande en av de misstänkta.

Joakim Ström var målsägande vid rättegången och är väldigt nöjd med domen.

– Det är ju jättebra. Det har blivit betydligt lugnare här på inbrottsfronten för företag och byggen vad jag har hört, så tjuvarna ställde nog till med mycket oreda på egen hand, säger han till VVS-Forum.

Hur hindrar man tjuven?
”Ha klistermärken på bilen där det står att verktygen är stöldmärkta”

Svårigheterna att få tag i värmepumpar har blivit mindre, kanske delvis för att efterfrågan är mindre under sommarhalvåret.

– Men det är fortfarande långa leveranstider. Nu börjar efterfrågan bli stor igen så vi har fullt upp, säger Joakim Ström.