Logga in

”Ha klistermärken på bilen där det står att verktygen är stöldmärkta”

Publicerad
7 feb 2023, 08:43

Hur vanligt är det med bilinbrott? Och vad gör man för att hindra tjuven? Andreas Uppling från försäkringsbolaget If ger sina bästa tips i VVS-podden.

Försäkringsbolaget If har många hantverkarbilar försäkrade hos sig – och Andreas Uppling på If bekräftar att många av dem råkat ut för bilinbrott.

– Fem procent av våra försäkrade kunder har meddelat att de haft någon skada och storstäderna är värst drabbade, säger han när han gästar VVS-podden.

Läs också om hur VVS-montören Natalia Strandberg fick alla verktyg stulna
”De tog sig in med en skruvmejsel under natten”

Hur många får tillbaka sina verktyg?

– Tyvärr är det väldigt få, det mesta av det som stjäls är borta för evigt.

För den som drabbas blir det en ekonomisk smäll. En maskin som är några år är ändå värd lika mycket nu för användaren, men försäkringsbolaget skriver ner värdet år för år.

– Det finns specificerade avskrivningstider i villkoren till försäkringen. Tyvärr skrivs det ju av ganska fort då de används mycket. Sen tvingas man också stå för en självrisk, vilket förstås aldrig är kul.

Läs också en helt annan expert uttala sig i VVS-podden:
VVS-experten: ”Tänk på framledningstemperaturen”

Vad är dina tips för att man inte ska drabbas?

– Larm är bra, vi har inget krav på det men starka rekommendationer. Dubbelkolla så att bilen verkligen blir låst. Tänk på var du parkerar nånstans och försök att inte lämna den för länge utan tillsyn. Stöldskydd är bra och även att ha klistermärken på bilen där det står att verktygen är stöldmärkta, det kan avskräcka en del.

Lyssna på hela VVS-poddens avsnitt om bilinbrott här: