Logga in

Kan jag få problem med ”hemmafixet”?

Publicerad
22 mar 2023, 05:27

Vågar jag ta på mig jobbet när en ”hemmafixare” klantat sig i badrummet tidigare? Eller riskerar jag att få nedslag i besiktningen? Besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi svarar.

Text

Läs också:
Besiktningsexpertens bästa tips vid badrumsrenovering

Besiktningsmannen svarar:
Bedömer ni arbeten i gamla kåkar likadant som i nyproduktion?

Fråga: En kund har anlitat mig för att ansluta tvättställ, wc-stol och tvättmaskin i ett badrum där förre ägaren uppenbarligen dragit både el och VVS själv. Det ser fult och amatörmässigt ut men inga synliga fel enligt reglerna. Rören är sneda och vinda och kaklet osymmetriskt med ”kladdiga” fogar. Vad är din rekommendation: ska jag tacka nej till jobbet? Kommer besiktningen att slå ner så att missarna även drabbar mitt arbete?

Svar: Nej, så länge det framgår tydligt av entreprenadhandlingarna (offert, avtal och intyg) som ligger till grund för besiktningen att arbetet endast omfattar att ansluta tvättställ, wc och tvättmaskin och inget mer så ska besiktningen bara omfatta de delar som du utfört. Besiktningsmannen kan då inte anmärka och hålla dig ansvarig för det övriga arbetet eller bristerna. 

Läs också:
De fixerade rören avviker från reglerna – vad gör jag?

Fråga våra experter!

Har du frågor om energieffektivisering, injusteringar, vattensäkra lösningar, rördragningar eller kopplingar? Mejla oss på redaktion@vvsforum.se