Logga in

Vad gör jag med rören som kommer upp från golvet?

Publicerad
30 aug 2023, 05:53

Hur ska jag göra med rören som kommer upp från golvet i badrummet som jag renoverar? VVS-teknikexperten Hans Söderström svarar.

Text

Läs också:
”Det avgörande är att ändra vinkeln på påsticket”

Läs också:
”Flytta ut väggen om det behövs”

Fråga: Jag jobbar med en badrumsrenovering och där kommer alla rör upp från golvet. Men jag har hört att det inte får vara så längre. Vad ska jag göra? Hans Söderström, expert på installationsteknik, VVS på Installatörsföretagen svarar.

Svar: Ja, så får det inte vara längre och det är många gånger det knepigaste vid en badrumsrenovering eftersom det tidigare var vanligt att komma upp med rör för tappvatten och värme genom golvet.

I dag är det bara avloppsrör som får komma upp och då med visst avstånd från vägg. Värme och tappvatten får inte komma upp från golv, vid renovering måste man bila upp så att man får ut rören genom väggen.

Viktigt att då se till att väggens genomföring blir korrekt utför enligt branschreglerna.

Om ett installationsarbete inte kan utföras enligt de gällande branschreglerna ska en skriftlig överenskommelse om avvikelse göras med beställaren innan arbetet utförs. Beställaren ska också informeras om vilka konsekvenser avvikelsen kan medföra.