Logga in

Bedömer ni arbeten i gamla kåkar likadant som i nyproduktion?

Publicerad
1 jun 2022, 06:00
| Uppdaterad
31 maj 2022

VVS-Forums badrumsexpert Sajad Mirkhalafi svarar på hur besiktningen görs av jobb i nyproduktion respektive renovering.

FRÅGA: Hur bedömer ni arbeten i nyproduktion jämfört med i äldre hus?

SVAR: Branschreglerna skiljer inte på renovering och nyproduktion vilket skapar frustration. Det finns en väldigt stor efterfrågan i branschen på att särskilja mellan nyproduktion och rot. Det är förståeligt eftersom det är komplicerat att tillämpa alla branschregler som infördes i januari 2021 i en fastighet från 1930-talet.

Fler expertsvar:
”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

Läs också:
”Monteringsanvisningarna river man ofta bara bort och slänger”

Det är kostnadskrävande och blir tyvärr avvikelser i många delar. Det blir ofta problem med sådant som inkommande vattenrör, ventilation och serviceluckor i äldre fastigheter och det krävs jättestora ingrepp från en VVS-montör för att anpassa allt till moderna krav.

I slutändan är det konsumenten som får betala den dyra notan. Jag tycker själv att det skulle vara bra med branschregler som hanterar renovering och rot-projekt på ett lite mer förlåtande sätt.

Läs också:
Besiktningsexpertens bästa tips vid badrumsrenovering

Mitt tips till den som ändå gör jobb i äldre fastigheter är att vara tydlig mot din beställare från början och att upplysa om alla avvikelser som finns så att ni kan komma överens direkt om vilka fel ni ska hantera och vilka ni ska lämna. Då undviker man många av de tvister som vi ser, vilka ofta handlar om bristande kommunikation.