Logga in

De fixerade rören avviker från reglerna – vad gör jag?

Publicerad
21 mar 2024, 10:14

Montören oroar sig för att den gamla, fixerade rördragningen ska leda till nedslag i besiktningen. Badrumsexperten Sajad Mirkhalafi berättar vad som måste göras.

Fråga: Vi har haft ansvar för VVS-jobben vid en villarenovering. Det har rivits ut in till skivorna på väggarna och rören är fixerade och kommer ut med cc 40 millimeter. Nu vet jag ju att reglerna ändrats till att det ska vara cc 60 och undrar därför om ni kommer att slå ner på detta vid besiktningen.
Borde vi även plockat ner skivorna och sett till att få ut rören med större avstånd?

Läs också:
”Varför måste det vara så stort avstånd mellan rören?”

Läs också:
”Dyrt och krångligt rätta till misstag i efterhand”

Svar: Det viktiga är att du kommunicerar avvikelse med din beställare. Du behöver berätta för din beställare att för att arbetet ska uppfylla gällande branschregler måste ni ändra på centrumavståndet på avsättningarna vilket innebär att ni behöver plocka ner skivorna.

Installatören ska alltid inhämta anvisningar från sin beställare. Om beställaren inte önskar beställa det extra arbetet så behöver de ändå  förstå och acceptera avvikelsen. 

Många gånger ser vi att installatören fattar beslut åt beställaren. Antingen ”ingen betalar för det extra arbetet” eller ”det är en löjlig detalj” eller ”då skulle alla badrum behöva byggas om, så ser det ut i alla badrum” och arbetar på utan att informera beställaren.

Läs också:
”De sämsta installationer jag sett, farliga för människor och egendom”

Det är ett stort fel. Så fort du upptäcker något som innebär att du inte kan utföra ditt arbete fackmässigt eller enligt gällande branschregler så har du en skyldighet att stanna upp och diskutera det med din beställare.