Logga in

”Hallå Säker Vatten, var får man placera tvättmaskinen?”

Publicerad
3 aug 2023, 08:19

Får man skarva värmeledningar dolt, var ska läckageindikering mynna och hur var det nu med tvättmaskinen? Martin Brunnkvist listar de frågor som han och hans kollegor på Säker Vatten oftast får svara på.

1. Var får man placera tvättmaskinen?

Den här frågan svarar vi dagligen på. En tvättmaskin ska stå i ett utrymme som har golvbrunn och vattentätt golv. I undantagsfall kan en tvättmaskin placeras i kök. Den ska då stå på ett vattentätt underlag med uppvik på alla fyra sidor. I underlaget ska det ligga en fuktsensor som är kopplad till en läckagebrytare. Men utanför köket så är det vattentätt golv och golvbrunn som gäller.

Martin Brunnkvist. Foto: Peter Knutson.

Läs också:
Tvättmaskin i klädkammaren?

2. Är det krav på 15 millimeter plywood i badrumsväggar?

Säker Vatten ställer inte krav på hur väggen ska vara uppbyggd. Men att använda väggkonstruktionen med 15 millimeter plywood är ett av flera sätt att klara kraven på skruvinfästningar i badrumsväggar.

Läs också:
Måste man ha plywood i badrummet?

3. Får jag skarva värmeledningar dolt?

I branschreglerna Säker Vatteninstallation finns inga regler om förläggning av fogar på värmeledningar. Så länge tillverkarnas anvisningar följs så är det inte ett avsteg från branschreglerna.

Läs också:
Hur får man skarva?

4. Kan man göra rörgenomföringar i våtzon 1?

Här behöver man skilja på ”plats för bad eller dusch” och våtzon 1. Det är särskilda krav i ”plats för bad eller dusch”, som är en del av våtzon 1.

Läs också:
Plats för bad eller dusch – vad menas med det?

5. Var ska läckageindikering mynna?

För tappvatteninstallationer ska läckageindikering mynna i rum med vattentätt golv, inget krav på golvbrunn. För värmefördelare ska läckageindikering mynna i rum där man normalt vistas, inget krav på golvets material.