Logga in

“Det vore kul om fler i branschen hakade på”

Publicerad
16 dec 2022, 06:00

Med poesi på brunnslocken vill VA Syd sätta fokus på avlopp och den viktiga infrastrukturen. “Fint, men det skulle vara roligare med dasspoesi och lite humor”, tycker Dennis Ljungblad, känd som rimmande rörmokaren.

Dennis Ljungblad om hantverket:
Lucka 1: ”Bocka kopparrör kan vara en utdöende del av yrket”

Läs också:
”Jag och mina kompisar brukar utmana varandra i rim”

Hallå där, rimmande rörmokaren Dennis Ljungblad, som förgyller rörmokarnas vardag med skojiga rim om jobbet. Tror du att brunnslockspoesi kan bidra till att lyfta VVS-montörernas viktiga roll i samhället?

– Brunnslock känns lite långt ifrån det som jag jobbar med i vardagen men jag tycker det är jättefint att sprida budskap på det sättet. Det kanske kan bli som en utställning där man går runt och läser dikter på olika lock. Här i Borås, där jag bor, har street art-festivalen med muralmålningar blivit en jättegrej som lockar folk över allt ifrån. Det här kanske skulle kunna bli något liknande.

Var skulle du vilja se mer poesi i din arbetsmiljö?

– Jag är själv inte så mycket för poesi utan mer för roliga dagsverser, men jag har tänkt en del på det. Ett budskap som kommer upp på displayen när man startar värmepumpen vore exempelvis häftigt. Redan nu är laserinskriptioner på golvbrunnar möjliga, typ DIF för en djurgårdare. Det vore kul om fler i rörbranschen hakade på den grejen. Tidigare hade nästan alla företag lite skojiga sloganer men de är inte så populära längre. Det är synd för man behöver lite skratt.

Mariam Naraghi, som står för årets brunnslockspoesi, har skrivit en regninspirerad dikt. Har du rimmat om regn?

– Nej jag rimmar mest om jobbet och olika situationer som uppstår, med glimten i ögat. Jag är inte Ranelid direkt och regn har jag inte touchat. Men ett julrim brukar det bli varje år.

Rassel under brunnslocket:
”Man är ju djurvän och hamnar de i sugslangen är det kört”

Vad jobbar du med just nu?

– Jag står och kopplar ihop en ackumulatortank med en värmepumpsanläggning för ett industriföretag där över två kilometer golvvärme ska värmas upp. Men nu är ingen värme på så det är väldigt kallt på bygget. Det är väl så det är i elspartider.

Fakta brunnslockspoesi:

Syftet med brunnslockspoesi är att få fler att vända blicken mot gatan och upptäcka poesi och regn och vart regnet tar vägen. Tanken är att fylla på med nya lock varje år.

Poesilocken läggs på brunnar som ändå skulle få nya lock, i år är det 25 stycken i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Brunnslockspoesi startade som ett projekt inom Rain Gothenburg, en av Göteborgs satsningar inför stadens 400-årsjubileum. Förutom VA SYD har också VAKIN (Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner) hakat på.

Fakta rimmande rörmokaren

Dennis Ljungblad är VVS-montör på Ternanders rörservice i Borås. Han skriver också skojiga dagsverser om rörmokarens verk och vedermödor, bland annat i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser.