Logga in

”Många frånluftsvärmepumpar har svårt att klara extremkylan”

Publicerad
15 jan 2024, 06:00

Gustafssons Rör i Umeå fick 45 samtal på en morgon om ledningar som frusit i extremkylan i början av januari. ”Det har varit kaos ett tag” säger vd:n Peter Gustafsson som tipsar om hur man kan skydda sin värmepump.

Fall i Arn
”Värmepumpen inte anpassad för att leverera värme i Sverige”

Hemmafix
Så får han bort isen under värmepumpen

Under fyra, fem dagar var det mellan 30 och 36 grader kallt i Umeå i början av januari. Gustafssons Rör har blivit nerringda av förtvivlade husägare som behövt hjälp med frusna rör.

– Det har varit kaos ett tag här. Rören har frusit, framför allt har det varit problem med inkommande vatten och vatten i bjälklagen. Det har också varit jättemånga ventilationsaggregat som frusit sönder i större byggnader, säger Peter Gustafsson, vd på Gustafsson Rör. 

Efter dagarna med extremkyla föll temperaturen med 40 grader på ett och ett halvt dygn och då började det spruta vatten från de frusna rören istället, berättar han.


Har det varit ett bra tillskott i kassan för er med så mycket jobb?

– Nej, vi behöver inte mer jobb. Vi har inte hunnit med och varit tvungna att säga nej till många som behövt hjälp så det är inte roligt. Alla VVS-företag i staden har haft mer än fullt upp.

Vad kan husägare göra för att skydda sig från frusna rör?

–Vi har märkt att många frånluftsvärmepumpar har svårt att klara extremkyla som håller i sig i flera dagar. Har man en sådan kan man komplettera med att ställa in elvärmeaggregat i rummen så att värmepumpen får lite varmluft att jobba med. Men framför allt ska man de till sitt hus och vara närvarande så att man upptäcker om något händer.

Experten:
”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

Hur är det att jobba i en sådan kyla?

– Vi jobbar mest inomhus så det har gått bra. Men det har varit slitigt för grabbarna som får flänga hit och dit när det blir så här. Alla har jobbat hårt så nu ska jag bjuda på lunch. Det här är inget vi önskar men ibland blir det som det blir.