Logga in

Hur kopplar man ett kopparrör som har expanderat?

Publicerad
14 nov 2023, 06:00

När VVS-montören Aapo Aho återvände för mer installation hos en kund i ett fritidshus hade röret expanderat från 12 till 13–14 mm. Han grunnade på flera möjliga åtgärder men hur blev lösningen till slut?

Röret på övervåningen i sommarstugan hade blivit större sedan rörmokarens förra besök. Han funderade på ett flertal olika lösningar för att lösa problemet. 

Fler tankar om rör:
”Det är första gången vi använder sådana rör”

Växande problem:
Dramatisk ökning av sönderfrusna ledningar

VVS-montören och egenföretagaren Aapo Aho i Gagnef hade varit på platsen, ett gammalt timrat fritidshus i Dalarna förut. 

– För två år sedan pluggade jag befintliga mjuka kopparrör och då funkade det med vanlig 12 millimeters klämringskoppling med stödhylsa, säger han.

Aapo Aho är VVS-montör och driver sin egen firma i Dalarna. Foto: Privat

Men när han nyligen återvände till huset efter att ha fått i uppdrag att installera tvättställ och toalett i rummet så upptäckte han något. Röret hade expanderat från 12 till 13–14 millimeter, vilket orsakade en del huvudbry. 

– Det är trägolv utan golvbrunn och jag ville känna mig trygg med att det blir en bra lösning. Jag hade säkert kunnat lösa det på något sätt men man kan inte experimentera för mycket. När det är en toalett utan golvbrunn så vill man inte att det börjar läcka, säger han.

De första tankarna var att hantera förändringarna i rören på olika sätt och vidta åtgärder för att det ändå skulle gå att ordna kopplingar.

– Det finns till exempel en klämringskoppling, Vatettes 13 millimeters Förminskning, som jag funderade på. Jag försökte hitta en halvkoppling som skulle passa och det fanns inte riktigt någon som kändes bra. Sedan var jag lite inne på att löda men då kommer det här med brandsäkerhet in i bilden. 

Lösningen blev till slut att kunden valde att låta installera helt nya rör, vilket gläder Aapo Aho. 

– Det blir nya plaströr, rör-i-rör. Det har också tillkommit en radiator i rummet så att det finns lite värme där. I fritidshus som är obevakade och har värmen avstängd ibland så finns det alltid risker men de nya rören tål att frysa bättre, säger han.

Vad som orsakat expansionen hos kopparrören är han inte säker på, den första tanken är förstås att de frusit. När han kollade längre in på rören såg Aapo Aho att det inte bara var i änden som de hade blivit större.

Beslutet ledde till tvist:
Stängde av elen under vintern – krävs på 85 000 kronor för skadorna

– Men vi kan inte slå fast någonting. Det är både varm- och kallvatten som har expanderat så det är väldigt konstigt.