Logga in

Rören rörälskaren hatar: ”De gör en sjuk”

Publicerad
6 nov 2023, 06:01
| Uppdaterad
8 nov 2023

Rörmokaren Marcus Johansson i Norrtälje har alltid haft en förkärlek för rör. Men det finns en sort som han verkligen inte gillar. 

Trots att det är tidigt på dagen är det full ruljans på Dahl Center i Norrtälje med VVS-montörer och hemmafixare som letar efter kopplingar och WC-stolar.

Mer om Marcus Johanssons rörkonst
”Jag har nördat in mig på flöden och temperaturer”

Marcus lista
Rörnördens fem favoritrör

Rörmokaren Marcus Johansson kommer inifrån butiken och morsar på oss.

”Snygga och lättarbetade.”

– Här borta är rören, förklarar Marcus Johansson när vi går inåt i butiken.

Marcus Johansson är även rörkonstnär, han skapar lamphållare, stolar och hatthyllor av kopparrör.

– De är så snygga och lätta att arbeta med, säger han och känner på det största av kopparrören med en imponerande stor ytterdiameter.

Men lika mycket som Marcus Johansson tycker om kopparrören, lika illa känner han för de galvaniserade rören, som har belagts med zink för att förhindra korrosion.

– De gör en sjuk och ruttnar inifrån, konstaterar han och pekar med rynkad panna på ett grått, ”galvat” rör i butikshyllan.

Sjukdomen som Marcus Johansson syftar på är zinkfrossa, som också kallas för svetsfrossa. Det är en typ av förgiftning som orsakas av zinkånga. Symtomen ger bland annat frossbrytningar och feber.

Henrik Saxin hade både tråkigt och ett överflöd av sitt favoritmaterial
Han bygger hemmabar (och mycket annat) av kopparrör

– Zink i mindre doser är bra för människan. Men när zink hettas upp, när man svetsar och kapar, så blir det en gul rök som är väldigt giftig. Det är sällan man har ansiktsmask när man jobbar. Du vet, karlar, bråttom, stressade, säger Marcus Johansson.

Vanligtvis svetsas dock inte denna typ av rör, eftersom korrosionsskyddet förstörs och det kapas ofta med kall metod.

Galvade rör, inte Marcus favorit. Foto: Conny Holm

Orsaken till att de galvade rören ruttnar inifrån är galvaniska strömmar, som gör att rören rostar. 

– Galvaniska strömmar är bland det värsta som finns. Rör i hus, källare, ibland inkommande vattenledning kan spricka eller gå av närsomhelst, man kan inte se eller besikta de galvade rören heller. Det är nog många människor som skulle sova dåligt om de bara visste, säger Marcus Johansson.