Logga in

Rörmokare fiskade upp Trumps nedspolade dokument ur toaletten

Publicerad
11 aug 2022, 09:53

Donald Trump spolade ned officiella dokument på toaletten i Vita huset och orsakade upprepade stopp. En svensk rörmokare har ett budskap till honom.

Det finns en rad grejer som inte hör hemma i toaletten. Offentliga dokument hör till dem, men det tyckte uppenbarligen inte den då mäktigaste mannen i världen. I en ny bok av New York Times-journalisten Maggie Haberman avslöjas att Donald Trump under sitt presidentskap hade för vana att förstöra offentliga handlingar, något som är förbjudet i USA.

Läs också:
”Hjälp, det flyter upp i golvbrunnen när man spolar i toaletten!”

Läs också:
Bill Gates utsåg framtidens toaletter

Enligt boken kallades rörmokare flera gånger in för att få bukt med stopp i presidentens toalett i Vita huset. Det de då fiskade upp var sönderrivna dokument. 

Michael Ahlin har länge jobbat med jour genom sitt företag AB Rörmokarn i Solna. Han är van vid att rycka ut när folk har fått stopp i toaletten. Än så länge har han aldrig fått upp förstörda regeringsdokument. 

Michael Ahlin har varit jourrörmokare i många år. Foto: PRIVAT.

Är spola ned i toaletten ett bra sätt att bli av med dokument man vill hålla hemliga?

– Nej! Det beror i och för sig på hur ihärdig man är med att strimla dokumenten innan, annars beckar det igen. Jag har inte råkat ut för dokument eller anteckningar på det sätter, pappershanddukar har alltid varit vanligt däremot.

Är pappershanddukar fortfarande det största problemet?

–  Det var mer förr. Det har ju gjorts kampanjer om att inte spola ned pappershanddukar och de har inte så hårda pappersfibrer numera heller. Nu är det vanligast med de där doftgrejerna folk sätter på kanten inne i toaletten. De har en krok i plast och när de fastnar är de jättemariga att få loss, de sitter tajt och kan i värsta fall fastna i stammen så att det blir ett stigande stamstopp. Det är ett gissel.

Vad är det konstigaste du har rensat bort?

– Någon hade spolat ned en hel säck kattsand så det hade packat hela rören. Sedan var det en annan kille som hade spolat ned en rakapparat. Han ringde och sa “jag står här i källaren och hör rakapparaten i röret, man hör bzzzzz”. Jag sa att det är nog svårt att fixa. Sen hörde jag honom säga “nä nu drog den iväg” så den försvann i röret. En tredje ringde och sa att han sprungit Stockholm marathon och blivit dålig i magen så han hade spolat ned kalsongerna också. Han var väldigt målande i sin beskrivning.

Är det vanligt att folk spolar ned fel saker?

– Folk är smarta, de gör oftast inte det med flit i alla fall. Det är ganska vanligt att barn i tre-fyraårsålden spolar ned grejer för att se vart det tar vägen, bestick och sådant. Min son spolade ned en kamera en gång men vi fiskade upp den. Annars är det oftast olyckshändelser.

Vilket är det bästa knepet för att lösa upp stopp?

– Det är klassikern vaskrensaren som gör jobbet oftast. Det man absolut inte ska göra som många kunder gör är hälla ned propplösare, kaustiksoda. Det bara kristalliseras och orsakar ännu värre stopp.

Läs också:
7 000 ton skräp spolas ner i toaletten

Är det vanligt att kunder som ringer först har försökt fixa problemet själva och förvärrat det?

– Det händer, ibland har jag försökt hjälpa dem över telefon. En kund hade stopp efter att ha råkat spola ned en puderdosa av misstag. Då gav jag tips på telefon och sa att troligtvis sitter dosan fast i kröken i porslinet så skruva av allt, vänd upp och ned på toaletten och pilla bort dosan. Han ringde tillbaka och sa att “jag behöver mer hjälp, jag gjorde som du sa men jag tappade toaletten så den gick i bitar”. Jag har slutat råda folk till sådant nu. Det kan bli missförstånd också. En farbror ringde när de fått stopp och sa att det inte gick att spola. Jag sa att ta en hink och fyll med vatten. Då sa han “vad gör jag när hinken är full” så jag fick förklara att han skulle spola vatten i toaletten.