Logga in

Är det större risk att få underkänt i besiktningen med lågprisprodukter?

Publicerad
7 dec 2022, 06:13

Montören är oroad över att badrumsrenoveringen ska underkännas i besiktningen på grund av produkternas kvalitet. Besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi svarar.

Sajad Mirkhalafi:
”Monteringsanvisningarna river man ofta bara bort och slänger”

Läs också:
Renoveringen underkändes – efter sex år

Fråga: Många kunder vill få ner kostnaderna och använda billigare produkter – blandare och wc-stolar från byggvaruhus exempelvis. Jag kan känna mig stressad över att det ska leda till problem för mig. Hur ska jag göra?

Svar: Vi ser idag en del blandare som säljs som inte uppfyller kraven. Även en del spillvattenledningar (avloppsrör) som säljs och plockas från hyllan är inte godkända för att gjuta in vilket skapar otroligt stora problem.

Ibland händer det att säljarna inte besitter den kunskapen och lovar något som inte stämmer. När du köper en produkt, begär alltid ett produktblad och läs anvisningarna.

Något annat som är vanligt är att entreprenören köpt en servicelucka från Bauhaus där säljaren sagt att den är för våtrum och det står “våtrum” på produkten/etiketten trots att det inte stämmer  Hantverkaren köper och installerar i god tro men får nedslag från oss och besiktningen blir underkänd eftersom serviceluckan inte är vattentät, typgodkänd eller testad enligt kraven.

Läs också:
”Jag kan inte ta ansvar för jobbet om kunden köpt materialet”

Det är alltså viktigt att säkerställa att produkterna är godkända och framtagna/lämpade att användas för ändamålet