Logga in

Stämmer det att bara vitt WC-porslin är godkänt?

Publicerad
22 maj 2024, 06:00
| Uppdaterad
21 maj 2024

Är det risk för nedslag i slutbesiktningen om WC-stolen inte är vit? Varför säljs det då svarta? Jan Fredriksson på Svensk Byggtjänst reder ut.

Fråga: I en artikel i VVS-Forum undrar en installatör vad man ska tänka på om man – på kundens önskemål – installerar en begagnad WC-stol i badrummet. Installatören vill inte riskera nedslag i slutbesiktningen. Besiktaren hänvisar då bland annat till ett krav i AMA VVS & Kyla: “Klosett av porslin ska vara utförd av vitt sanitetsporslin”. 

Här är artikeln som väckt frågan:
Vågar jag installera en gammal WC som kunden köpt på loppis?

mer om gamla muggar
VVS-konsulten ger gamla toaletter nytt liv i villakällaren

Men stämmer det verkligen att WC-stolar måste vara av vitt porslin? Då skulle det ju inte vara tillåtet för VVS-montörer att installera de svarta modellerna som finns på marknaden?

Jag har uppfattat AMA som en rådgivning, ett referensverk som kan användas som underlag vid upprättandet av tekniska beskrivningar. Inget som är lag eller föreskrift, utan frivilligt utom när de åberopas i entreprenadavtalet och blivit juridiskt bindande.

Från 2022:
Därför möter vägghängda WC:n motstånd i Sverige

Jan Fredriksson, projektledare och redaktör för AMA VVS & Kyla på Svensk byggtjänst, svarar: Kraven i AMA, som nu är AMA VVS & Kyla 22, säger mycket riktigt att kulören ska vara vit, och det gäller badkar och bidéer också. Det beror helt enkelt på en lång tradition som grundar sig i hur majoriteten vill ha det (en slags 80/20 procents princip). I de allra flesta fallen vill man ha vitt porslin, och då ska man inte behöva tala om det.

Men om någon vill ha ett annat utförande så går det jättebra, bara man talar om det (i beställningen). Det blir alltså inget nedslag i besiktningen på en svart WC om kunden har beställt en sådan.

Det stämmer också, som frågeställaren påpekar, att kraven i AMA endast gäller om AMA är åberopad och man har avtalat om det.