Logga in

”Först tappade jag hakan, sen tog jag fram häcksaxen”

Publicerad
10 okt 2022, 09:00

Ventilationskonsulten Calle Gustafsson har sett en hel del märkligt under sina OVK-besiktningar. Men det han hittade i ventilationskanalerna i 1960-talshuset i Huddinge är något av det allra konstigaste.

Calle Gustafsson är ventilationskonsult och besiktningsman på fastighetsteknikföretaget Franska Bukten.

Besiktningsmannen och utbildaren Fredrik Eriksson gillar innovation
Automatiserad OVK ”kan revolutionera fastighetsbranschen”

Tre gånger försökte OVK-besiktningsföretaget komma in och kontrollera ventilationen
Missade OVK – förlorade bostadsrätten

När han ryckte ut på en obligatorisk ventilationskontroll (OVK) till ett miljonprogramsområde i Huddinge strax utanför Stockholm var det inledningsvis som vilket rutinuppdrag som helst.

– Vi höll på att kolla skicket på ventilationskanalerna, eftersom man ofta inte gjort något åt dem under alla år. Då fick jag syn på kablar i kanalen. De hade definitivt inget där att göra, säger Calle Gustafsson som knackade på hos grannen under.

Där fick han napp. Det var en amatörradio-fantast som dragit kablarna genom ventilationskanalerna fem våningar upp till antennerna på taket.

– Han hade haft anläggningen sen 1990-talet och tidigare besiktningsman hade inte haft något att anmärka, enligt radioamatören. Men jag kunde självklart inte godkänna OVK med en massa antennkablar i kanalerna, säger Calle Gustafsson.

– Först tappade jag hakan, sen tog jag fram häcksaxen, säger Calle Gustafsson och skrattar.

Andreas Martinsson är ny teknik- och miljöchef på Svensk Ventilation.
”Alla vet när ventilationen är dålig men inte när den fungerar bra”

Han tog bilder på kablarna som hänger ut från en ventil och kanaler som var fulla med kablar och lade ut dem i Facebook-gruppen Ventilationare utan gränser.

”Klipp av och slit bort” och ”En rysk spion som har levt där”, lyder några av kommentarerna.

Enligt Post- och telestyrelsens statistik fanns det omkring 12 000 radioamatörer I Sverige på 1990-talet. I dag förs ingen statistik över antalet radioamatörer i landet

Är de här kablarna det konstigaste du har stött på i ventilationskanaler?

– Nej, faktiskt inte. En gång hittade jag en revolver, inlindad i en näsduk, i en ventilationskanal i ett hus på Södermalm i Stockholm. Vapnet lämnade vi in till polisen.