Logga in

Miljarder till renovering frös inne

Publicerad
21 apr 2022, 09:15

4,3 miljarder kronor var öronmärkta till energieffektiv renovering av flerbostadshus. Men det mesta av pengarna användes aldrig.

I oktober 2020 presenterade EU-kommissionen strategin Renovation Wave som ska fördubbla renoveringstakten i medlemsländerna och skapa 160 000 nya jobb inom bygg- och installatörsbranschen.

Totalt har EU satsat närmare 3 000 miljarder kronor i renoveringsvågen. Pengar som också kommer bygg- och installatörsföretag till del. Drygt fyra miljarder kronor av de här pengarna var tänkta till renovering av flerbostadshus i Sverige.

Men i november 2021 blev det regeringskris i Sverige. Regeringens budget gick inte igenom och då ströks posten om renoveringspengar av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Men stödet fanns att söka från första oktober 2021 till årsskiftet, eftersom det då ingick i föregående års budget. De fastighetsägare som hann söka stödet fick förmånliga villkor, med 50 procent stöd till bland annat tekniska installationer.

EU:s renoveringsvåg

• Syftet är att skapa arbetstillfällen och bidra till ett klimatneutralt Europa 2050.

• Krav på renovering är på gång för offentliga byggnader.

• I dag energieffektiveras endast 1 procent av byggnaderna inom EU per år.

• Fokus ligger bland annat på fas-tigheter med hög energianvändning och offentliga byggnader som skolor och sjukhus samt att minska koldioxidutsläppen från installationer för värme och kyla.

• Målet är att 35 miljoner byggnader i EU ska ha energirenoverats till 2030, som är slutdatum för energivågen.

 Källa: Energimyndigheten

Rekommenderade artiklar

Varför är det så svårt att energirenovera?

”Vi tackade nej till 4,3 miljarder”

Mängden byggmaterial får inte överstiga mängden energieffektivitet för att klimatkalkylen ska gå ihop, säger Karl Törnmarck.

Allmännyttans expert: ”Renovering är årtusendets hållbarhetsdilemma”

FTX och energisnål kyla i Kulturhusets kulisser

Gröna miljarder till renovering av flerbostadshus

Sakernas internet ger bättre klimat i medeltida kyrkor

Energieffektivisering kan drabba inomhusmiljön

Den 1 oktober i år införde regeringen ett särskilt stöd för renovering och energieffektivisering av hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar. Branschorganisationen Svensk Ventilation efterfrågar nu ett tydligare krav på god inomhusmiljö i stödet för att det inte ska leda till ökad ohälsa. 

EU-pris för energieffektiviseringen av Ålidhem

Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden har tilldelats Sustainable Energy Europe Awards 2013 för projektet Hållbara Ålidhem. Projektet har stor fokus på energieffektivisering.

Hyresgästföreningen vill ha miljöhuspremie

– Kan man införa en miljöbilspremie borde det inte vara några problem att införa en miljöhuspremie. Det sa Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen vid ett överbefolkat seminarium i Almedalen på tisdagen.

Ekobyggmässan växer

Intresset för den kommande Ekobyggmässan på Kistamässan i Stockholm är stort och arrangörerna Sweden Green Build Council (SGBC), utökar därför hallytan med 50 procent. – Vi kommer att fylla mässhallen väl, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobyggmässan, i ett pressmeddelande.