Logga in

Hyresgästföreningen vill ha miljöhuspremie

Publicerad
2 jul 2013, 13:14

– Kan man införa en miljöbilspremie borde det inte vara några problem att införa en miljöhuspremie. Det sa Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen vid ett överbefolkat seminarium i Almedalen på tisdagen.

Alla fick inte plats i det lilla medeltida caféet på Adelsgatan i Visby när Hyresgästföreningen bjöd in till bostadspolitiskt seminarium med titeln ”Hyresrätten renoveras – vem bestämmer, vem betalar, vem bor kvar?”.

Istället fick arrangörerna ställa ut högtalare på terrassen utanför så att folk i varje fall kunde lyssna på debatten.

– Vi vill ha en miljöhuspremie enligt motsvarande modell som miljöbilspremie, sa Barbro Engman utan att gå in på några tekniska detaljer.

Veronica Palm, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för socialdemokraterna, pekade på att regeringen misslyckats totalt med regelförenklingar då den nya Plan- och bygglagen (PBL) är krångligare än den gamla och att 38 statliga utredningar nu pågår inom bostadspolitiken.

Men hon förespråkade inte ROT för hyresrätter.

– Det är knepigt att direkt överföra ROT-avdraget till hyresrätten, i stället vill vi införa ett ROT-stöd och ha en skatteneutralitet mellan upplåtelseformerna, menade Veronica Palm.

Den svåra knuten är energieffektiv renovering av miljonprogrammet utan att höja hyrorna kraftigt.

Sigtunahem har löst detta genom en differentierad hyressättning och renovering i olika omfattning där hyresgästerna själva får välja ”mini-”, ”midi-” eller ”maxi”-nivå.

– Vårt mål har hela tiden varit att alla som vill ska kunna bo kvar, något som de flesta valt att göra, sa Kicki Björklund, vd på Sigtunahem.