Logga in

”Vi tackade nej till 4,3 miljarder”

Publicerad
31 maj 2022, 06:00
| Uppdaterad
30 maj 2022

”Man blir så förbannad när pengar till ett gott syfte bara försvinner”, skriver VVS-Forums Eva-Maria Fasth i en krönika om politiker som schabblade bort miljardstöd till renovering.

Som ung journalisthögskolestudent i Göteborg hyrde jag en tvårummare i ett landshövdingehus i Majorna. När spårvagnen åkte förbi på Karl Johansgatan skallrade porslinet i köksskåpen. När det blåste ute flög pappershögarna på skrivbordet iväg, trots att fönstret var stängt.

4,3 miljarder kronor till energieffektiv renovering användes aldrig
Miljarder till renovering frös inne

Krönika om ett ifrågasatt system
När larmet går får alla panik

Huset bara skrek efter renovering. Men hyresvärden tyckte att det var för dyrt och lät senare jämna kåken med marken. Om det på den här tiden hade funnits ett bidrag från statsmakterna att renovera och energieffektivisera byggnaden så hade kanske till och med den snåla fastighetsägaren gjort det.

Det här huset i Majorna gör sig påmint när jag läser om EU-strategin Renovation Wave som ska fördubbla renoveringstakten i medlemsländerna och skapa 160 000 nya jobb inom bygg- och installatörsbranschen.

När jag gör research i ämnet snubblar jag över EU:s recovery-fond med den svindlande summan 8 000 miljarder kronor i potten. Det är härifrån renoveringspengarna hämtas.

”Huset bara skrek efter renovering, men hyresvärden tyckte att det var för dyrt och lät senare jämna kåken med marken.”

Alla EU-länder har fått sin beskärda del av miljarderna till renovering av flerbostadshus, utom Sverige. Vi tackade nej till 4,3 miljarder kronor, trots det gigantiska renoveringsbehovet. Cirka 400 000 bostäder i miljonprogramsområden är i behov av upprustning och 140 000 av lägenheterna har ett akut renoveringsbehov. Man blir så förbannad när pengar till ett gott syfte bara försvinner.

– Vi avstod från miljarderna, men får ändå vara med och betala. Det är hemskt dumt, säger en tjänsteman, som vill vara anonym, på en myndighet med god insikt i frågan.

Vad hände? Jo, i november 2021 blev det regeringskris i Sverige. Regeringens budget gick inte igenom och då ströks posten om renoveringspengar av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Jag tror inte att de hade riktig koll på vad de gjorde. En moderat politiker föreslog att man skulle kunna använda pengarna till vård istället, men det gick ju inte. Stödet var villkorat till renovering av flerbostadshus, påpekar tjänstemannen.

Dennis Johansson, Nationellt Renoveringscentrum:
”Energirenoveringar halkar efter”

Men stödet fanns att söka från första oktober 2021 till årsskiftet, eftersom det då ingick i föregående års budget. De fastighetsägare som hann söka stödet fick förmånliga villkor, med 50 procents stöd till bland annat tekniska installationer.

Miljardprojektet bidde en tumme.

Rekommenderade artiklar

Varför är det så svårt att energirenovera?

Miljarder till renovering frös inne

Mängden byggmaterial får inte överstiga mängden energieffektivitet för att klimatkalkylen ska gå ihop, säger Karl Törnmarck.

Allmännyttans expert: ”Renovering är årtusendets hållbarhetsdilemma”

FTX och energisnål kyla i Kulturhusets kulisser

Gröna miljarder till renovering av flerbostadshus

Sakernas internet ger bättre klimat i medeltida kyrkor

Energieffektivisering kan drabba inomhusmiljön

Den 1 oktober i år införde regeringen ett särskilt stöd för renovering och energieffektivisering av hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar. Branschorganisationen Svensk Ventilation efterfrågar nu ett tydligare krav på god inomhusmiljö i stödet för att det inte ska leda till ökad ohälsa. 

EU-pris för energieffektiviseringen av Ålidhem

Umeås kommunala bostadsbolag Bostaden har tilldelats Sustainable Energy Europe Awards 2013 för projektet Hållbara Ålidhem. Projektet har stor fokus på energieffektivisering.

Hyresgästföreningen vill ha miljöhuspremie

– Kan man införa en miljöbilspremie borde det inte vara några problem att införa en miljöhuspremie. Det sa Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen vid ett överbefolkat seminarium i Almedalen på tisdagen.

Ekobyggmässan växer

Intresset för den kommande Ekobyggmässan på Kistamässan i Stockholm är stort och arrangörerna Sweden Green Build Council (SGBC), utökar därför hallytan med 50 procent. – Vi kommer att fylla mässhallen väl, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobyggmässan, i ett pressmeddelande.