Logga in

Är det här framtidens självklara kylsystem?

Publicerad
16 feb 2022, 11:10

Lera, vatten, sol och vind är byggstenarna i Marwa Dabaiehs innovation för klimatsmart och billig kyla. Systemet är ett gör det själv-koncept som varken kräver el eller maskiner och kan placeras överallt.

Text

Fler smarta lösningar
Frikyla och fyra andra heta kyltrender

Extremkyla gäller under känslig transport:
Så hålls coronavaccinet extremkallt från Flandern till svenska överarmar

I innovationen kombinerar Marwa Dabaieh, arkitekt och klimatforskare vid Malmö universitet, gamla kunskaper med modern vetenskap.

– Lera har sedan lång tid tillbaka använts för att reglera kyla och värme i hus. I mina tester som jag utförde Kairo experimenterade jag med lertrattar som används i vattenpipor och som har den rätta formen. Jag märkte att det snabbt gick att sänka inomhustemperaturen och öka luftfuktigheten genom att tillsätta vatten till lerkonstruktionen,, säger hon.

Marwa Dabaleh är arkitekt och forskare i Malmö.

Marwa Dabaieh  är från Egypten, ett land som ofta plågas av extremvärme med temperaturer på 38-39 grader, men där långt ifrån alla har råd med traditionell luftkonditionering och många saknar tillgång till el. Men inte bara länder med varmt klimat kan ha nytta av systemet, menar hon. Särskilt med tanke på att elpriserna rusar i höjden.

– Här i Sverige är det ofta väldig varmt och torrt inne, särskilt i nybyggda hus. Under värmeböljan sommaren 2018 sov jag i trädgården, säger hon och fortsätter:

– Jag har tänkt mycket på hur vi ska tackla den globala överhettningen och göra det möjligt för alla att ha ett hälsosamt inneklimat, även arbetslösa, pensionärer och flyktingar.

– Det passar även för större byggnader som flerfamiljshus och kan integreras i byggnaden på ett estetiskt tilltalande sätt. Sådant är viktigt för mig som arkitekt.

Att använda lera för temperaturreglering är bra på många sätt, förklarar hon.

-Det finns gott om lera – här i Skåne finns den överallt – den är billig och, tillsammans med vatten, mycket effektiv för kyla och luftfuktighet. Men lera är även bra för att behålla värme inne när det är kallt ute.

Nu klarar hennes kylsystem att få ner temperaturen med sex grader men målet är att nå tio grader. Det är ett ”gör det själv- koncept” som kan placeras både inomhus och utomhus i stor och liten skala.

– Det passar även för större byggnader som flerfamiljshus och kan integreras i byggnaden på ett estetiskt tilltalande sätt. Sådant är viktigt för mig som arkitekt.

Innovationen offentliggjordes nyligen i en vetenskaplig artikel på den internationella forskningssajten Journal of Physics.

ESS
Kylan från forskningen värmer Lund

-Intresset har varit jättestort. Nu hoppas jag på att få innovationsstöd för att finansiera en vidareutveckling av systemet. Jag önskar till exempel att industrin ska lockas av min lösning.