Logga in

Frikyla och fyra andra heta kyltrender

Publicerad
20 maj 2021, 06:00
| Uppdaterad
19 maj 2021

Peltierelement, frikyla och syntetiska köldmedier. Vi har spanat in ett gäng kyltekniska lösningar på frammarsch.

Fler framtidsspaningar
6 heta värmepumptrender

Energieffektivt trähus
Därför kyler Knivsta nya passivhus-ishallen med koldioxid

Berggrund. Foto: Getty Images

Pumpa kyla ur berget. Frikyla får man fram billigt genom att låta värmepumpen pumpa fram kyla ur berggrunden istället för värme. Det görs genom att kallt vatten går ut till fläktkonvektorer via en växlare och därifrån sprider svalka i bostaden. Det kostar mellan 15 000 och 25 000 kronor att bygga ut en bergvärmeanläggning med frikyla. 

Peltierelement. Foto: Wikimedia Commons

Framtida effekt. Peltierelement är något som lär få större användningsområden i framtiden. Just nu finns enkla vinkylare och liknande som använder tekniken på grund av att verkningsgraden för energiproduktionen är väldigt låg. Peltiereffekt går ut på att låta likström flyta genom metaller och ger en värmepump som kyler på ena sidan om elementet och värmer på den andra. 

DLE-aggregat. Bild: Tesab

Grön kyla ersätter ammoniak. Ammoniakanläggningar byts ut till förmån för en satsning på koldioxid som köldmedium. Det händer bland annat hos Orkla Foods kylanläggning Kungshamn. DLE-aggregaten ska ge återvunnen energi som en del i arbetet för att göra nedkylning och uppvärmning klimatneutralt. 

Kylrum. Foto: Getty Images

Lager för kylda e-varor. Ett flertal faktorer, högre disponibel medelinkomst, ökad digitalisering och pandemin, bidrar till att livsmedel allt oftare inhandlas över nätet. Nyligen öppnade Ica ett nytt stort e-handelslager i Göteborgs hamn. Kylrummet är 5 500 kvadratmeter och frysrummet 1 300 kvadrat. Kylanläggningen har levererats av Hagmans kyl- och energiteknik. 

Internationell spetsforskning
Kylan från forskningen värmer Lund

Forskning. Foto: Getty Images

Forskning för säkrare köldmedier. Nya naturliga eller syntetiska köldmedier med låg växthuseffekt är brännbara och för att minska risken med användningen har ett nytt forskningsprojekt vid Kungliga Tekniska Högskolan inletts. Projektet, som pågår till sommaren 2024, ska öka förståelsen för tvåfasströmning vid förångning och kondensation i platta kanaler som plattvärmeväxlare.