Logga in

”Man får försöka vara en gummiman”

Publicerad
15 nov 2021, 06:00

Isoleringsmontören har jobbat i över 30 år. Bara en gång har han stött på ett schakt med gott om utrymme att jobba i. Vid alla andra uppdrag får han åla, skära sig på plåtar och försöka klämma in isoleringen på rätt plats.

André Lindblom är isoleringsmontör och egenföretagare i Umeå. Nyligen publicerade han en bild i Facebookgruppen Isolerare utan gränser på ett trångt och rörigt schakt han råkat på när han var ute på uppdrag. “Hur länge ska vi tåla att isolera i sådana här schakt?” frågade han sig och fick många instämmande svar. 

Läs mer om brist på utrymme:
”Väggarna är för små för att vi ska få plats med våra installationer”

Läs mer om isolering:
”Systematiskt fusk med rörisolering”

– Det är snart 2022 och det ska vara tjock isolering på varmvatten och värme men det finns väldigt sällan plats för det, säger han.

– Problemet är att vi får så dålig arbetsmiljö. Vi ska stå på knä och få in armarna överallt, skära oss på plåtar och så vidare. Man får försöka vara en gummiman. Vi fixar jobbet men man skulle ju vilja göra det enligt handlingarna och ha en hyfsat bra arbetsmiljö någon gång.

Brist på utrymme för installationer av olika slag är ett gammalt problem som inte verkar förbättras nämnvärt. För isolerare har däremot en sak förändrats och det är att materialet som ska få plats blivit större.

– Numera är det 40 millimeter som gäller för kallvattnet, förut var det 20 millimeter. Det är en fin tanke att isolera tjockt men i verkligheten som den ser ut så funkar det inte bra.

André Lindblom fick krångla för att lyckas med uppdraget han visar på bilden.

– Schaktet har någon typ av plåt i nederkant och så är det massa smårör där och jag måste komma åt under plåten. Det är kopplingsledningar på framsidan så jag måste in med armarna under och försöka få det tätt. Det är som det brukar vara, vi har inget utrymme för att göra ett fullgott jobb enligt handling. Det finns en inställning som är “det där fixar isoleraren” och vi gör i slutändan ett bra jobb ändå. Men någonting måste göras åt det här.

Det är ett välkänt problem, varför blir det inte löst?

– Det är svårt att säga. Jag kan tänka mig att det uppstår någonting på vägen mellan ritning och att man börjar bygga. Det gäller inte bara schakt, samma problem finns i väggar och rörgator i trapphus och annat. I bostäder ska det vara 2,40 i takhöjd men på det senaste bygget jag var på blev det 2,32 på grund av att isoleringen tog så mycket plats. Allt handlar väl om att ytan är så viktig, lägenheterna ska ha så mycket yta som möjligt och det verkar aldrig bli någon förbättring. Vems är felet om isoleringen inte är okej? En besiktningsman kan säga att det är fel tjocklek på isoleringen men vad ska jag göra åt det om det finns ett avloppsrör i vägen. Rörmokarna har inte heller rätt utrymme för sina installationer.

Läs mer om isoleringsmontörers vardag:
Jakten på den försvunna isoleringen

Hur var det då med det unika tillfället där förutsättningarna faktiskt var bra? 

– Det var ett jobb i Örnsköldsvik 2016. Schaktet var cirka en meter brett med fyra rör. Det var säkert 20 centimeter mellan rören. Det glömmer jag aldrig. Det går ju faktiskt att göra.