Logga in

Han byggde Star Wars-robot av en gammal hydropress

Publicerad
28 sep 2021, 06:00

Där andra såg en gammal hydropress såg han en av världens mest älskade robotar. Nu står Erik Gustafssons Star Wars-skulptur i en trädgård i Orminge och skrämmer grannskapets barn med blippanden och blinkningar. 

Till vardags är Erik Gustafsson teletekniker men han gillar att vara kreativ på fritiden. Det har lett fram till att han byggt om gammalt skrot till både det ena och det andra. Det andra syftar här på den klassiska Star Wars-roboten R2D2.

Läs mer om VVS-kreativitet
”Att skapa snygga rör­dragningar är väldigt kreativt”

Läs mer om skaparglädje:
”Antingen blir jag bränd på bål eller hyllad som en gud”

– Jag började med att montera lite järnbalkar som ben och sedan använde jag spillbitar till att göra de blå fälten och luckorna på huvudet och jag tog plåtbitar för att få de vita fyrkanterna på kroppen. Sedan har jag använt lite andra små järnbitar, trådar, rör från ett parasoll och någon ring till ett vattenlås. Det enda jag köpt nytt i materialväg är lampor och en rörelsedetektor, säger han.

Erik Gustafsson. Foto: Privat.

Det var alltså så en rödaktig hydropress blev till en blåvit robot från Stjärnornas Krig. Lamporna och rörelsedetektorn gör att R2D2, som ensam i Eriks föräldrars trädgård i Nacka är tyst och lugn, börjar blinka och låta när någon kommer nära. 

– Den skrämmer slag på småbarn. De vill först gå fram och krama eller peta på den men när de kommer nära så tutar den och lyser. 

Var det självklart att hydropressen skulle bli just R2D2?

– Först hade jag tänkt göra en minion, de där seriefigurerna som är gula och som har ungefär samma form. Men sedan tänkte jag att det är roligare med Star Wars. Jag har gjort en Star Wars-figur förut, av en brandsläckare, som ser ut som Darth Vader. Jag ville ha en kompis till honom. 

Han är ju mycket läskigare än R2D2. Vad har du själv för relation till Stjärnornas Krig?

– Egentligen inte så stark. Det är bara roligt att avbilda något som folk känner igen. 

Då har du valt rätt tema får man säga, det kan inte finnas många figurer som är mer kända.

– Ja, det är det som är så roligt med Star Wars att det är så brett. Dagens barn vet vad det är och deras föräldrar också. Det är egentligen bara den riktigt gamla ligan som inte riktigt har koll, men även de brukar veta ungefär vad det handlar om.

Läs mer:
”Vackrare kakel har aldrig tillverkats”

Vad blir nästa projekt?

– Jag fick faktiskt lite feeling när jag gjorde R2D2 så nu ska jag göra en Stormtrooper av en hydropress också, de har lite samma form.