Logga in

Fler backventiler åt folket!

Publicerad
22 maj 2024, 19:38

Vattenskador för miljarder – och så sitter rörmokarna på lösningar som skulle sparat en bra del av de summorna. Vi måste prata om backventiler igen.

VVS-Forum har djupdykt i gamla översvämningar och frågan som hänger kvar är den om varför inte fler backventiler installerats. När dagvatten och avlopp samsas i samma system blir följderna lätt väldigt otrevliga när avloppsvatten trycks upp i källaren på en massa villor i hela områden.

I Tyskland och Nederländerna är det i vissa fall krav på backventiler men i Sverige finns inga sådana krav. Skulle försäkringsbolagen gå samman och kräva detta skulle det vara ett brott mot konkurrenslagen och om kommuner installerar vid särskilt utsatta områden bryter de mot kommunallagens likställighetsprincip.

Backventiler skulle minska skadornas omfattning i översvämningstider men det fastnar på hinder. Och okunskap.

Läs också:
Därför ställs inte krav på backventiler i svenska villor

Läs också:
Kombiavlopp och 8 andra saker att ha koll på om backventiler

Här borde faktiskt VVS-företag kunna kliva fram och marknadsföra lösningarna hårdare.

Det finns också värdefull kunskap att sprida kring vilken sorts backventil man ska satsa på, när och hur den ska underhållas.

Det gäller att satsa på rätt backventil. Ska det vara till villan bör det vara med pumpsystem så att man inte blir av med vattentillförseln under flera dagar.

I våra artiklar poängteras vikten av att underhålla backventilen, att motionera den och rensa bort grus.

Det allra bästa tipset från artiklarna bör vara att installera det redan under byggtiden om man bygger nytt i ett område där det är kombinerat vatten- och avloppssystem i gatan.

Fler backventiler åt folket! Det blir min nya paroll. Hänger ni på min kampanj?