Logga in

”Vackrare kakel har aldrig tillverkats”

Publicerad
9 apr 2021, 13:21
| Uppdaterad
12 apr 2021

Text

Hallå där …
Tor Gibson, fastighetsingenjör i Sveriges riksdags lokaler, som delar med sig en badrumsbild med kakel från 1920-talet i en av riksdagens många fastigheter.

Läs också: Mer VVS-nostalgi
1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin

Läs också: Testa dina kunskaper
Quiz: Vad kan du om VVS-historia?

Tor Gibson
Tor Gibson

Årets Bok från Svensk Byggtjänst, som VVS-Forum skrivit om och lottat ut, skildrar tidstypiska kök & bad från 1880-talet och framåt. I utlottningen efterlyste vi läsarnas favoritdecennier. Vilket är ditt?

– 1920-talet är helt klart mitt favoritdecennium för badrum och kök. Vackrare kakel har aldrig tillverkats.


Vad går ditt jobb ut på som fastighetsingenjör för riksdagen?

– Framför allt handlar det om styr och övervakning. Tekniken som var ny när jag började jobba här på 80-talet är gammal och utgången. Vi jobbar, och har jobbat, mycket med att konvertera den.


Är bilden du tagit ett typiskt exempel på hur riksdagens badrum ser ut?

– Nej, inte alls. En stor del av byggnaderna är från 80-talet. Sammanlagt handlar riksdagens olika fastigheter om en yta på 140 000 kvadratmeter.

Läs också: Montören blickar tillbaka
”Vi gängade fyratumsrör för hand”


Hur är det att ha riksdagen som arbetsplats?

– Roligt och varierande. Men bortsett från den rigorösa säkerhetskontrollen är det egentligen som att jobba i vilken fastighet som helst. Det politiska arbetet som pågår märker jag inte av. Märker kanske jag gör, vi får ta mycket hänsyn så att vi inte stör, till exempel vid bullrande arbeten, men om det är politisk eller annan verksamhet som pågår gör ju ingen skillnad.