Logga in

”Att skapa snygga rör­dragningar är väldigt kreativt”

Publicerad
28 feb 2020, 10:16

Jens Rasmussen lämnade jobbet som proffsillustratör och blev rörläggare. Ett beslut han inte ångrar. Men nu gör han comeback som serietecknare i mindre skala – bland annat i VVS-Forum.

Många seriefantaster känner säkert igen Jens Rasmussens strippar från magasin som Nemi och norska Pondus. Eller från Göteborgsposten där hans serie ”Ett samhälle byggt på hårdrock” var ett stående inslag under en period.

– Jag medverkade i flera serie-och hårdrocksmagasin, spelade trummor i ett hårdrocksband, gjorde tryck på t-shirtar och hade allt möjligt på en gång, säger han.

Dragningen till det kreativa har alltid varit stark. Därför valde han en folkhögskoleutbildning i tryckkonst, men det visade sig inte vara hans grej. Istället blev det Serieskolan i Malmö, en ettårig utbildning, med två frivilliga ateljéår som han valde att gå. Där föddes hans första hårdrocksserie som är en slags utopi om hur världen skulle se ut om allt byggde på hårdrock.

Steget från illustratör till rörläggare kan tyckas stort, men för Jens Rasmussen var beslutet enkelt:

– Min tjej sa rakt ut att ”nu vill jag inte äta pasta längre, du måste skaffa ett riktigt jobb”.

Hon föreslog rörläggare utifrån en lista på yrken med bra arbetsmarknad.

– Jag hade redan tidigare tänkt på att jobba med något hantverksyrke. Frilanslivet var slitigt på flera sett. Att arbeta med sin hobby blir tärande och gör att den kreativa sidan stannar upp. Det är svårt att kombinera.

Efter ett års vuxenutbildning på Lernia i Malmö med inriktning VVS började han som rörläggare på Arildssons Rör i Malmö.  Där är han fortfarande kvar ”med en bra arbetsgivare och goa arbetskamrater”. Han och en kollega har fått möjligheten att jobba ihop och styra upp dagarna själva. Just nu reser de runt bland gods och gårdar i Malmötrakten på olika uppdrag.

– Jag har svårt att tänka mig något annat jobb, säger han.

Jens Rasmussen. Foto: Daniel NilssonÄr det stor skillnad från ditt tidigare, kreativa arbete som tecknare?
– Tvärtom! Jag får jobba med händerna och att göra snygga rördragningar är väldigt kreativt. Ässet med yrket är just det kreativa och omväxlande. I min vardag gör jag allt från att byta blandare till att gräva ner ledningar, ställa villaväxlare och värmepumpar.

Nackdelen är stressen, tycker han. Det blir ofta långa dagar och kunder kan få vänta på hjälp vilket leder till frustration hos dem och honom själv.

– Jag ligger ofta på soffan hemma och grubblar över jobbgrejor och har svårt att säga nej och sätta gränser. Kollegorna på jobbet säger till mig att ”lägg ner det där”, men det är lättare sagt än gjort.

I seriestripparna för VVS-Forum vill han skildra den speciella relationen till olika kunder. Som kunden som hela tiden vill lägga sig i och är i vägen: ”De som får mig att gnissla lite när de ställer en massa frågor, står för nära och gärna vill visa sin muttersamling i garaget, men som samtidigt är väldigt trevliga”.
Inspirationen ramlar över honom i vardagen, när kollegor säger något kul eller från saker han läser, ser och hör.

Hur är det med kiss-och bajshumorn bland VVS:are, är det bara min fördom att den är utbredd?
– Haha, nej, det kan jag inte dementera. Det är rätt kul med kiss och bajs och något som kan lätta upp stämningen när det är lite stelt med en kund till exempel. Då funkar det för det mesta att dra till med något sånt.

Vad gör du om fem år?
– Jag jobbar kvar som rörläggare men har blivit bättre på att tackla stressen. Och så har jag släppt mitt första egna seriealbum i hårdpärm.

Jens Rasmussen

Ålder: 29 år
Bor: Börringe utanför Svedala.
Familj: Sambo, boxern Judas och barn på gång.
Yrke: Rörläggare, Arlidssons Rör.
Utbildning: Folkhögskoleutbildning i tryckkonst, Serieskolan i Malmö, VVS-utbildning, Lernia Malmö.
På fritiden: Tecknar, trummis i hårdrocksbandet Missiles, plockar svamp och vistas i skogen.