Logga in

54-årige lärlingen Peter klarade slutprovet

Publicerad
13 sep 2021, 13:44
| Uppdaterad
20 sep 2021

Efter elva år inom kriminalvården fick Peter Wernqvist nog. Han blev istället en av Sveriges äldsta VVS-lärlingar och nyligen tog han branschcertifikatet. Nu jobbar 54-årigen med att bygga om SVT:s lokaler i Stockholm.

Hur kommer det sig att du gjorde det här karriärbytet?

– Jag bestämde mig för att börja om mitt liv igen när jag var 48 år. Jag hade jobbat elva år som kriminalvårdare och kände att jag var tvungen att sluta. Du blir en ganska kantig människa efter att ha jobbat där ett tag på grund av många psykiskt jobbiga och våldsamma situationer.

– Jag funderade på vad jag skulle göra i stället och tänkte först eventuellt elektriker. Men då viskade en röst inom mig: ”Peter, bli rörmokare!”. Jag känner ingen rörmokare och har ingen koppling till yrket överhuvudtaget. Jag fick en ingivelse ur tomma luften.

Så hittar de ”oslipade diamanter”
Här säkrar lärlingarna företagets framtid

Hon yrkesväxlade efter att ha jobbat inom skolan
”Valet stod mellan att bli sjuksköterska eller VVS-montör”

Vad hände sedan?

– Jag började plugga till rörmokare på Lernias vuxenutbildning i Stockholm. Utbildningen var väldigt bra med engagerade och kunniga lärare. Vi var en brokig skara elever och jag ingick i ett gäng på fyra personer som tog det på allvar och pluggade hårt.

– Jag fick först en praktikplats och sedan en ferieplats på VVS-Kraft. Det ledde till en lärlingsplats och en fast anställning på företaget. Egentligen skulle jag ha varit klar redan för ett halvår sedan men en höftoperation kom emellan och gjorde att det drog ut lite på tiden.

När blev du klar med lärlingsutbildningen?

– Jag gjorde slutprovet på Insu i Katrineholm den 25 augusti. Det var väldigt intressant och blev en riktig pärs. Du får ta en pärm med en uppgift och vet i förväg inte vad det blir. Jag fick en värmeväxlare och drabbades av världens blockering. Jag klev in i den klassiska stresskonen när synfältet krymper till 2,5 kvadratcentimeter. Jag drog den sista muttern när det var fem minuter kvar av provtiden, så det fixade sig även om det var på håret.

Vad betyder branschcertifikatet för dig?

– Jag har inte det här hängande över mig längre. Det var ett delmål som var stort och viktigt för mig. Jag är fullbetald. Om det skulle börja gå dåligt för vårt företag och de behöver säga upp personal hör jag troligen till dem som inte får stanna kvar. Hade jag fortfarande varit lärling då hade jag i princip inte haft en chans att få ett nytt jobb. Jag hade fått börja om ännu en gång med något annat.

Vad har du gjort tidigare i ditt yrkesliv?

– Jag började jobba som flygplanselektriker på SAS när jag var 17 år och hamnade senare på Scanair där jag var tills det upphörde 1993. Sedan jobbade jag ett tag som konstnär och musikproducent. Jag var ljudtekniker till flera popsnören, Rob’n’Raz exempelvis, och hade också en egen studio tillsammans med några kompisar. Jag halkade även in i reklambranschen på ett bananskal, jobbade som grafisk designer och programmerare i sex år tills det företaget gick i putten. Sedan ville jag inte ha något konjunkturkänsligt arbete och då blev det kriminalvården.

Vad gillar du bäst med ditt nya yrke?

– Mångsidigheten som gör att det aldrig blir tråkigt och att du hela tiden ställs inför nya utmaningar. Bäst gillar jag att löda stora rörstråk.

Före detta lärlingen blir chef över mentorn
Han tar över sin läromästares VVS-företag

Vad jobbar du med nu?

– Vi bygger om systemen för värme, vatten och kyla på SVT. Vi är ett riktigt skönt gäng på VVS-Kraft. Det är en fantastisk kamratskap, högt i tak samtidigt som det är förlåtande och prestigelöst.

– Det känns spännande och kul att ha klarat det här och ett bevis på att du aldrig ska ge tappt. Du kan alltid göra om.