Logga in

Han fick sitt certifikat efter nio års arbete

Publicerad
18 okt 2021, 06:00
| Uppdaterad
19 okt 2021

Hallå där, David Forselius i Stockholm som har blivit branschcertifierad VVS-montör efter nio år av jobb som rörmokare utan certifikat. 

Grattis till certifikatet, vad betyder det för dig?

– Tack så mycket, det är underbart. Det kommer att bli enklare att söka jobb och starta eget i framtiden. Men just på arbetsplatsen där jag är nu så har jag samma ansvar som innan.

Läs mer om lärlingsplatser:
”Firmorna vill bara ha färdiga montörer”

Läs mer om vägar in i yrket:
54-årige lärlingen Peter klarade slutprovet

Varför tog det nio år att få det?

– Efter att jag gått ut gymnasiet med VVS-inriktning så blev jag lovad att få bli lärling på stället där jag gjorde min praktik. Men de fick dåligt med jobb och kunde inte ta in mig. Efter det tog det mig ungefär ett halvår att få jobb som rörmokare. Åren har gått, jag har bytt firma sex gånger och varje gång har det nya företaget lovat att jag ska få ta branschprovet och göra lärlingstiden. Man har gått där och undrat och tjatat på arbetsgivaren. Två av firmorna sa till slut att jag behövde gå ned i lön för att få göra lärlingstiden. Man kände det som att det var ens eget fel att det skulle kosta pengar för företaget. 

Men till slut gick det vägen… 

– Ja, jag hörde av mig till en gammal kamrat från mitt VVS-gymnasium. Han jobbade på Johanssons Rör i Stockholm och jag hade hört att de varit seriösa med honom från början och han fick certet redan efter två år på firman. När jag väl kom hit så betedde sig företaget tvärtemot alla andra ställen jag varit på, här var det de som tjatade på mig, att “sätt igång och ge oss dina slutbetyg från gymnasiet så att vi kan räkna av dina timmar sedan ska vi lägga in dig i lärlingsprogrammet för här vill vi att alla våra montörer ska vara eller bli certade”. 

Har du några råd till dem som är i samma situation du var i?

– Mitt råd är att ligga på arbetsgivaren väldigt mycket och se till att få svar på varför det inte händer något så att man antingen kan gå vidare till en annan firma eller i alla fall veta varför inget sker. Sedan vill jag tipsa om att det finns två vägar att ta branschcertifiering vilket jag inte kände till. Har man jobbat länge men inte gjort lärlingstiden så kan man åka till branschprovstället och göra en yrkesvalidering, då kan man bevisa sin yrkeskunskap utan att ha lärlingstimmar. Hade jag vetat om det så hade jag försökt gå den vägen för länge sedan.

Läs också:
”Det borde finnas någon sorts certifiering av företag”

Hur ska du fira det här? 

– Samma kväll jag fick beskedet så gick jag ut och tog en öl och beställde in en oxfilé på restaurang och kände mig jätteglad. Det känns fortfarande lika bra, i dagsläget så har jag själv en egen lärling och även en praktikant som jag själv håller på och lär upp efter att precis själv ha kommit från det stadiet själv.