Logga in

”Jag vill visa möjligheterna på avloppssidan”

Publicerad
13 apr 2021, 06:00
| Uppdaterad
12 apr 2021

Marie Granmar, vetenskapsjournalist och medarbetare i VVS-Forum, har skrivit en bok om naturhus, en hustyp som beskrivs som ”en gigantisk solfångare”.

Text

Läs också: Klimatsmart boende
Spjutspetsteknik ger Sveriges modernaste ekohus

Läs också: vattenåtervinning
Här testar de att duscha i grannarnas avloppsvatten


Varför har du skrivit boken?

– Jag fascinerades av den kloka idén att ta tillvara mer solvärme i hus, och ha kretsloppssystem för vatten, avlopp och odling. Min sambo Charles Sacilotto som byggt ett av husen, det vi bor i på Ingarö, har haft visningar varje år och fått många frågor. Därför började jag samla svaren i en bok.


Kan du kort beskriva vad ett naturhus är?

– Enligt arkitekten Bengt Warne, som myntade konceptet naturhus på 1970-talet, är det ett hus som ”berikar utan att förstöra, plundra och förgifta”. Det är en kretsloppsbyggnad där boningshuset omges av ett växthus, och näring från avloppet tas till vara i egna odlingar. Byggmaterial som används, och gärna även livsstilen, bör vara hållbara.

Du ägnar ganska stor del av boken åt VVS-ämnen som avlopp. Varför då?

– Samhället har kommit rätt långt när det gäller egen elproduktion med solceller, och sopsortering. Men utvecklingen på avloppssidan går långsamt. Därför ville jag visa på möjligheter inom det området. Det är ett bra tillfälle just nu för nya satsningar, eftersom många kommunala avloppsnät börjar bli föråldrade. Vi behöver också bli bättre på att ta tillvara näring från avlopp.


Är det en hustyp på frammarsch?

– Ja, i alla fall om man får döma av intresset för naturhusen som finns. Många nya är på gång att byggas i Sverige. Det ligger nog rätt i tiden med off-grid och egen odling. Växthuset och kretsloppssystemet kostar cirka en miljon kronor att bygga. Om man bygger ett nytt hus uteblir samtidigt kostnader för yttertak, som inte behövs.

Läs också: Smart WC-lösning
Här spolar de toaletterna med snö och regn


Vilka hoppas du ska läsa boken?

– Alla som är intresserade av hållbart byggande och nya lösningar för vatten och avlopp.