Logga in

Göteborg – Sveriges klimatstad

Publicerad
16 mar 2015, 09:50

Göteborg har av en internationell jury utsetts till Sveriges klimatstad 2015 i Världsnaturfondens (WWF:s) stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Staden belönas för ambitiösa klimatstrategier och arbetet med att minska invånarnas koldioxidutsläpp, enligt ett pressmeddelande.

Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF 2010 för att uppmuntra städer att bli förebilder inom hållbar stadsutveckling. Världens stadsbefolkning står i dag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Göteborg var 2013 den första staden i världen med att ge ut gröna obligationer för att finansiera hållbarhetssatsningar. Hittills har 2,3 miljarder kronor kommit in som bland annat satsats på ett 100-tal elbilar, biogasproduktion och vattenrening.

Stadens samarbete med forskare, bygg- och industrisektorn och andra städer kring innovationer lyfts också fram av juryn.

– Göteborg har en stor potential att förverkliga sina visioner. Staden har också börjat mäta och sätta mål för konsumtionens klimatpåverkan och är en förebild som kan inspirera andra att följa efter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i pressmeddelandet.

Prisutdelningen sker i morgon den 17 mars vid en konferens i Stockholms stadshus. Förutom Göteborg var Eskilstuna och Västerås finalister i årets tävling.

Den 9 april avgörs vem som får titeln Årets globala klimatstad – Global Earth Hour Capital 2015. Det offentliggörs vid en internationell konferens om hållbara städer i Sydkoreas huvudstad Seoul.

I år deltar städer från 17 länder: Brasilien, Kanada, Colombia, Finland, Frankrike, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Sydkorea, Sydafrika, Singapore, Spanien, Sverige, Tanzania, Thailand och USA.

Årets svenska klimatstad 2014 var Stockholm, Uppsala 2013 samt Malmö 2011. Global klimatstad 2014 var Kapstaden och Vancouver 2013.

Fram till den 28 mars kan den som vill rösta på sin favoritstad här