Logga in

Här spolar de toaletterna med snö och regn

Publicerad
25 jan 2021, 07:43
| Uppdaterad
28 mar 2021

Laholms och Halmstads gemensamma vatten- och avloppsbolag använder snöblask och regn till miljösmartare toalettbesök.

Varje svensk använder i genomsnitt 36 liter dricksvatten per dygn för spolning i toaletten. Det vill Laholmsbuktens VA (LBVA) bidra till att ändra på.

Läs också:
Håll dig ren – och tacka VVS:arna för blandaren

De spolar toaletterna med regnvatten och smält snö i stället för att använda dricksvatten.

Regnvattenspolningen står för 80 procent av vattenbehovet till de cirka 40 toaletterna i kontorsfastigheten i Halmstad som LBVA har flyttat in i tillsammans med miljö- och byggnadsnämnden.

LBVA driver projektet, som drogs igång i november i år, i samarbete med avloppsreningsföretaget 4evergreen. Enligt LBVA går systemet utan störningar än så länge.

– Vi vill vara vattensmarta och även få andra att fundera. Varför använder vi dricksvatten för att spola toaletten med? frågar projektledare Fredrik Christensson på LBVA retoriskt.

Han säger att de fick inspiration av FN:s kontor i Köpenhamn, där man har byggt en anläggning för att samla i regnvatten till toaletterna.

I Halmstad samlas regnvattnet in från taken och transporteras via ett stuprör till olika vattentankar. Sedan pumpas vattnet ut i ett nytt separat ledningssystem till toaletterna. Vid snöfall smälter snön på taket och rinner sedan ner i tankarna och används på samma sätt regnvatten.

Installerade vattenmätare mäter antalet kubikmeter vatten som snart kommer redovisas digitalt på offentlig plats i huset.

Läs också:
”Jag tänker på den globala uppvärmningen”

Vad händer om det inte regnar eller snöar?

– En flottör kopplar om till dricksvatten i respektive tank. Då får vi tyvärr använda dricksvatten, men det är bättre att göra något än ingenting alls, säger Fredrik Christensson, som nu vill använda liknande system i andra kommunala byggnader i Halmstad och Laholm

– Förhoppningsvis kan vi också inspirera andra till att gå från tankar till handling, tillägger han.

Ett annat regnvattenspolningssystem av WC-stolar i större skala, som VVS-Forum tidigare har skrivit om, finns i Castellums kontorskomplex Citypassagen i Örebro.

Där handlar det om 72 WC-stolar som spolas med regnvatten.