Logga in

Spjutspetsteknik ger Sveriges modernaste ekohus

Publicerad
7 mar 2019, 06:00

Har du sett de nya installationerna för kök och bad som miljökonsulten i Vallentuna använt? Vi besöker jättevillan från 1964 som får en total makeover.

Spårplattan för golvvärmeslingorna är Svanen-märkt. Foto: Cecilia Larsson LantzSnövallarna ligger höga längs gatan i villaområdet där det som kallas Sveriges mest moderna ekohus håller på att bli klart. Minusgraderna biter i kinderna utanför huset. Men inne i vardagsrummet landar fötterna skönt på vattenburen golvvärme.

– Annat var det när vi flyttade in, en månad innan värmen kopplades på. Då fick vi elda en hel del i braskaminen, säger husägaren Anders Hallström med ett leende.

Sedan i december bor han och familjen i den 270 kvadratmeter stora villan i Vallentuna norr om Stockholm. Huset är byggt 1964, men efter totalrenoveringen kommer endast tegelfasaden att påminna om husets ålder. På insidan blir det mesta nytt.

– Vanliga ekohus upplever jag är något för dem som läser tidningen Kloka hem och odlar sin egen mat. Det handlar om off-grid och ekogårdar. Många har en tydlig bild av hur de vill att det miljövänliga ska se ut – det ska vara lerväggar och halm och det kan finnas en aversion mot moderna material och ny teknik, säger Anders Hallström.

– Jag tycker det är kul, men det tilltalar inte mig personligen, och jag tror aldrig det kan bli vägen till en större omställning, tillägger han.

Tilluftskanaler på gamla fasaden halverade energianvändning

Familjen Hallströms kök är helt nytt med många finesser. Foto: Cecilia Larsson LantzHuset i Vallentuna är tvärtom fyllt av moderniteter. På den nya köksön ligger en bänkskiva av kompositmaterial – en blandning av återvunnet porslin, aska och glas. Skivan är lättare än sten eller marmor och inte lika känslig som trä.

– Genomgående har vi letat efter material och produkter som är så underhållsfria som möjligt, vilket blir hållbart i längden. Bänkskivan är lätt att torka av och påverkas inte om vi spiller vin på den, säger Anders Hallström som till yrket är miljökonsult och har gjort livscykelanalyser av de flesta material i huset.

Kökskranen kan sättas på och av med en knuff. Foto: Cecilia Larsson LantzHela köket är utbytt och planlösningen ändrad så att vardagsrum, kök och matsal nu är i samma rum. I det moderna köket finns inbyggda kaffe- och ismaskiner, spis med induktionshäll och bänkfläkt som suger ner oset från lunchpizzan till ett kolfilter under köksön.

Kylskåpet är försett med kamera på insidan av dörren och en pekskärm på utsidan. När allt är igångkört är det tänkt att kylskåpet automatiskt ska kunna läsa av vilka varor som finns inuti och på begäran skapa shoppinglistor. På skärmen finns appar för beställning av mat från olika butiker med hemleverans.

– Hushållen slänger ju väldigt mycket mat i dag, så den här funktionen kan bli värdefull, säger Anders Hallström.

I kylskåpsskärmen går det även att ladda upp familjefoton, en gemensam kalender och titta på tv. Kylskåpsmagneter och papperslappar blir snart ett minne blott.

Så småningom hoppas familjen kunna koppla ihop det intelligenta kylskåpet, kallat Family hub, med husets smarta hem-system. Då blir det exempelvis möjligt att se i kylskåpsskärmen vem som ringer på dörren.

Det som kallas för smarta hem-system är här ett KNX-system för styrning av allt som önskas. Anders Hallström visar belysningsknapparna i vardagsrummets hörn. De går att programmera på olika sätt, exempelvis för att tända/släcka bara vissa eller alla lampor samtidigt.

Plast ersätter träreglar runt golvbrunnen

Rumstemperering och musikspelare är annat som går att styra – antingen med belysningsknappar eller röststyrning om man föredrar det. Allt går också att reglera på distans. Installationen av KNX har blivit möjlig eftersom hela elsystemet i 60-talsvillan bytts ut.

– En fördel med KNX är att funktionerna samlas i ett system. Om man ska styra allt i hemmet kan det annars bli väldigt många dosor, vilket ser fult ut, säger Anders Hallström.
Familjen har valt klinker som golv­material nästan överallt. Det anses ha större klimatpåverkan än trä, men är lättskött och leder golvvärmen bra. Valet är också baserat på familjens tidigare erfaren­heter av trägolv.

Det här är nämligen inte första gången familjen Hallström totalrenoverar ett hus med hållbarhet i fokus. Projektet kallas Eco Now House 2.0 och föregångaren, Eco Now House 1, var ett radhus i en annan del av Vallentuna.

– I förra projektet hade vi trägolv med svängda brädor i stora delar av huset. Trä är ju i regel ett bra miljöval, men vi upptäckte att det kräver en hel del underhåll. Golvet blev repat dagen efter det lades, då en gunghäst drogs över hela golvet och lämnade djupa spår, berättar Anders Hallström.

– Nu har vi valt klinker i stället. Det är fortfarande ett naturmaterial som går att få av återvunnet material. Det kan också få fortsatt liv som fyllnadsmassa i framtiden, tillägger han.

Toaletten med inbyggd bidé går även att spola på vanligt vis. Foto: Cecilia Larsson LantzFler nymodigheter finns i badrummet, där familjen valt att pröva en så kallad duschtoalett. Den kan beskrivas som en kombinerad toalett och bidé. I stället för vanlig torkning med toalettpapper och spolning väljer man på en fjärrkontroll dusch av rumpan och torkning med varmluft.

VVS-Forums reporter behöver använda toaletten efter bilresan och provar den moderna funktionen. Det är en bekväm upplevelse, men blir väldigt blött och tålamodet räcker inte för att vänta ut torkningen. I stället får jag använda rejält med toapapper, mer än vanligt.

Det talar emot marknadsföringen av toaletten, som indikerar att pappers-användningen minskar tack vare duschfunktionen. Möjligen kan det bli så i det egna hemmet där det går att använda handduk om det behövs.

– Det är nog också en vanesak och beror på hur länge man vill sitta med torken. Vi testar den nya tekniken och får se hur bra den är. Det är möjligt att vi inte får den besparing på papperet som är tänkt, säger Anders Hallström.

Den vattensnåla duschen har tre alternativ. Foto: Cecilia Larsson LantzI badrummet finns också en duschhörna med snålspolande takdusch och handdusch. Modellen, kallad Smart control, har tre tydliga knappar för olika duschval och ett vred för temperaturinställning. Anders Hallström gillar att den är enkel att hantera och att han får en väldigt skön dusch.

En annan överraskande bra installation är ångskåpet – en kombination av torkskåp och byxpress.

Foto: Cecilia Larsson Lantz– Det kändes först som en lyxprodukt, men vi har verkligen haft användning av den. Skjortor som bara behöver fräschas upp sätter jag in 25 minuter och de blir som nytvättade. Skåpet tar även bort pollen och allergener, vilket är bra eftersom alla våra barn är allergiska.

Mjukisdjur och kuddar som är svåra att tvätta går att sätta in här, säger Anders Hallström.
Bredvid badrummet ligger två sovrum och det som snart ska bli den nya hallen.

Golvvärmeskåpet är fortfarande öppet i en av väggarna. Denna dag ligger framledningstemperaturen på 40 °C. Det är lite för högt, men kommer att justeras efter hand. Målet är maximalt 35 °C, för att systemet ska vara energisnålt.

Spillvärme i stället för kolkraft

Ett FTX-aggregat på vinden återvinner värme från ventilationen och ser till att huset får bra inomhusmiljö och blir energieffektivt.

Övriga installationer finns i det tidigare garaget och källaren som nu inreds. När allt är klart kommer där att finnas ett rum med egen ingång för äldsta sonen, gästrum, gym, ett stort badrum med bastu och tvättstuga.

Innanför den gamla garagedörren sitter det cirka två kvadratmeter stora elskåpet. Inuti blinkar lysdioder i grönt och gult. Ett par steg vidare in i källaren ligger pannrummet med bergvärmepump och varmvattenberedare.

Hela villan värms av golvvärme, även källarvåningen. För att undvika problem med kondens ovanför husets oisolerade bottenplatta installeras en separat ventilation under källargolvet. Den tar även bort eventuell radon.

– Alla vattenledningar är också nya, och vi har nya avloppsstammar som är extra tysta, berättar Anders Hallström.

När vintersnön smält och marken mjuknat igen ska familjen gräva ner en regnvattentank i trädgården. Dagvattnet från husets dränering och stuprännor kommer att ledas ner i tanken och användas för bevattning och rengöring av den planerade poolen.

– Det finns system även för att spola toalett och dusch med regnvatten, men det hade blivit jättedyrt. Vi hade bland annat behövt en större tank, vilket inneburit mycket grävjobb, säger Anders Hallström.

Anders Hallström tar en titt i det nya el- och styrskåpet i källaren. Foto: Cecilia Larsson LantzVad får en familj att vilja genomföra så här omfattande renoveringsprojekt – två gånger?

– Förutom att det är ett personligt intresse så arbetar jag med att göra klimatberäkningar. Efter att ha jobbat med mässor i 15 år har jag även ett bra kontaktnät bland leverantörer. Det är många som hjälper till och tycker det är kul, säger Anders Hallström.

Hans fru Marie, som jobbar i försäkringsbranschen, har också en aktiv del i planeringen.

– Det är viktigt att vi tänker på miljön och vad vi lämnar vidare till framtida generationer. Jag blir avskräckt när jag hör om vad olika material innehåller och hur det utsöndras. Därför har vi valt bra färger och material som inte är giftiga, säger Marie Hallström.

På frågan om de tänker göra renoveringsresan fler gånger blir svaret ganska tydligt nej. Första renoveringsprojektet var en sorts övning. Den här gången byggs huset så att det ska fungera lång tid för familjen – med gott om utrymme för de två tonårsbarnen som kan bo kvar hemma så länge de vill.

 

Fakta/Eco Now House 2.0

Totalrenoverad villa om 270 kvadratmeter, byggd 1964 i Vallentuna norr om Stockholm. I huset bor familjen Hallström – två vuxna, två tonåringar och ett förskolebarn. Huset beräknas vara färdig­renoverat våren 2019.

Målet är att skapa ”Sveriges mest moderna ekohus” med hjälp av den senaste tekniken för hållbar renovering och boende. Bland annat prövas nya installationer för badrum, kök och intelligent styrning. Huset har bergvärme, FTX-ventilation och ska få solceller.

En genomgående ambition är att använda material och produkter som är så underhållsfria som möjligt, vilket blir hållbart i längden. Förhoppningen är också att huset ska blir mer energisnålt än innan.

Projektet går att följa på www.econowhouse.se

Några leverantörer och entreprenörer som deltar:
Värme: LK Systems.
Ventilation: Börjesson Ventilation, Swegon, Prästängen.
Sanitet: Geberit, Grohe, Ifö.
El och styrning: Emmael, Hager.
Kylskåp: Samsung.
Spis och fläkt: Engebretsen.
Färg: Auro.

Fakta/Eco Now House 1

Våren 2018 sålde familjen Hallström sitt radhus om 170 kvadratmeter i Vallentuna. Även det var en totalrenovering av ett hus byggt på 1960-talet, med hållbarhetsambition.

Här bidrog renoveringen till att energiåtgången för uppvärmning minskade från 84 kWh/m2 till 29 kWh/m2, samtidigt som huset blev 20 kvadratmeter större.

Energieffektiviseringen uppnåddes genom tilläggs­isolering samt byte från ett vattenburet värmesystem med radiatorer till golvvärme.

Efter åtgärden räckte det med luft/vattenvärmepump, och den gamla el/oljepannan kunde skrotas. Huset fick även solceller på taket.

Fakta/Liknande husprojekt i Sverige

Under 2010-talet har många svenska villor byggts och renoverats med ambitionen att bli energisnåla och miljömässigt hållbara. Här är några exempel:

Villa Kyoto i Göteborg: 1970-talsvilla som genomgått en omfattande energirenovering. Har behovsstyrd FTX-ventilation, avloppsvärmeåtervinning, solceller, solfångare och mark­värmepump.

Villa Värmdö utanför Stockholm: Passivhus med FTX-ventilation och solceller.

Villa Åkarp utanför Lund: Sveriges första plusenergihus med behovsstyrd FTX-ventilation, solceller, solfångare, pelletskamin och avloppsvärmeåtervinning.

Villa Åsaliden i Växjö: Låg­energihus som har ventilation med värmeåtervinning, solceller och vakuumsolfångare på taket.