Logga in

”Det här är framtidens lösning”

Publicerad
20 apr 2021, 11:46

Branschen måste samarbeta mer och lära av varandra i kampen mot legionella. Det tycker Frank Rälg på FM Mattsson som varit med och tagit fram ”framtidens UV-ljus” för att få bort bakterien.

Frank Rälg är affärsutvecklingschef på FM Mattsson. Han talade på Stora legionelladagen, som arrangeras av bland andra Installatörsföretagen och Säker Vatten, och visade upp FM Mattsson och vattenreningsföretaget Watersprints samarbete kring duschpaneler där hygienspolning och UV-Led-teknik kombineras för att få bort bakterierna.

Läs mer om smittspridning:
Biologisk rening orsakade legionella

Läs mer om smittspridning:
Beröringsfria blandare ger bättre hygien

Frank Rälg

– Det här är framtidens lösning. Vad som gör enheten unik förutom den senaste tekniken är formatet på den. Den kan placeras i direkt anslutning till ett tappställe och då blir reduktionen av bakterier så hög som möjligt. Enheten består av en kammare i glas där man belyser vattnet med UVC-ljus från tre olika håll för att få bort bakterierna i vattnet som passerar, säger Frank Rälg.

– Det här har varit väldigt spännande, det är ett intressant ämne och branschen behöver jobba mer med det och lära sig av varandra. Vi måste utnyttja den moderna tekniken för att komma tillrätta med det här, vi har alldeles för många kunder därute som sitter med det här problemet och vi måste lösa det här och nu.

Läs mer om sprittspridning:
Dricksvatten smittade två personer med legionella

Legionella har i drygt 40 år varit en ständig källa till oro inte minst på svenska sjukhus där flera utbrott ägt rum. Nya Karolinska Sjukhuset har satt upp målet att bli helt fritt från legionella genom att bland annat hetta upp allt varmvatten till 70 grader och låta allt cirkulerande vatten ligga på minst 57 grader. Bakterien trivs och växer snabbt i miljöer där vattnet står relativt stilla och är mellan 20 och 45 grader varmt.

Legionellabakterien

Det har gått 45 år sedan legionellabakterien för första gången hittades i prover som tagits i Philadelphia. Vid det laget hade det gått närmare 20 år sedan det första utbrottet av legionärssjukan, en svår och ibland dödlig lunginflammation. Det var först i slutet på 70-talet som forskare förstod att legionellabakterien låg bakom sjukdomen.

Svenska läkare och smittskyddsmyndigheter förberedde sig efter upptäckten på att bemöta legionellan och den fruktade ”legionärernas sjukdom”. Det första kända svenska utbrottet kom i Västerås 1979. Bakterierna spreds från ett kyltorn via friskluftsintaget till ett varuhus. Smittan sprids via vattenånga. Av de smittade behövde 68 sjukhusvård och en person avled.

Det är enligt Folkhälsomyndigheten fortfarande det största utbrottet som inträffat i Sverige. Det som drabbade Lidköping 2004 är det näst största, också där var ett kyltorn smittkällan. Två personer avled av totalt 32 sjukdomsfall.

Källa: Folkhälsomyndigheten