Logga in

Väst med inbyggd värme följer hantverkarens kroppstemperatur

Publicerad
4 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
3 jan 2024

Hur låter det med arbetskläder som håller koll på om du är varm eller kall och sedan anpassar sig efter det? Det är möjligt om man kan tänka sig att bära på ett batteri medan man jobbar.

Den här smarta västen känner av både vilken kroppstemperatur som hantverkaren har och hur kallt det är i luften. Sedan aktiverar den, alternativt stänger av, sina inbyggda värmeslingor utifrån det.

Hur ser du ut på jobbet?
”I dag ser arbetskläder mer ut som mode- eller sportplagg”

Favoritplaggen under arbetstid:
“Det är ganska många som tittar en gång extra”

Plagget har skapats av Blåkläder som klätt hantverkare sedan 50-talet. Nutidens smarta teknik gör att de kunnat göra vad de kallar ”en intelligent värmeväst”. Tanken är att den ska kunna övervaka och följa arbetarens behov av värme efter olika lufttemperaturer men också hur varm kroppen är hos den som växlar mellan att vara stilla och röra på sig under arbetets gång.

Värmeslingorna i västen sitter på den övre delen av ryggen och axlarna där de enligt tillverkaren gör mest effekt. Den har också ett tillhörande batteri som går att ta ur när den ska tvättas. 

Förutom den automatiska regleringen kan värmen i västen också styras manuellt upp och ned genom att användaren klappar två gånger på den utvändiga sensorn.

Vad är tanken med den här värmevästen? 

– Många arbeten består av en rad olika arbetsuppgifter i olika miljöer. Arbetsdagen kanske växlar mellan mer och mindre fysiskt tunga uppgifter och kanske mellan jobb inomhus och utomhus, säger Matilda Simon Ekström, marknadskoordinator på Blåkläder. 

Den innehåller ett batteri och värmeslingor, blir det inte obekvämt att bära på? 

– Nej, den är faktiskt väldigt lätt och smidig. Om det inte var för värmen hade man inte märkt av värmeslingorna alls. Tack vare att de är placerade där de ger mest effekt och inte ger mer värme än vad som faktiskt behövs räcker det dessutom med ett lite mindre batteri, säger hon.

Har ni planer på att skapa fler arbetskläder som använder smart teknik? 

– Det är ingen omöjlighet, men just nu har vi inga ytterligare produktsläpp inplanerade. 

Till plagget finns, förstås, en app. Där skapar man en egen profil med kön, vikt och om man är lagd åt det varma eller frusna hållet. Sensorn i västen känner av om bäraren till exempel är inomhus och stänger då av värmelslingorna.

Få en extra skjuts när du lyfter:
Textila muskler ska bli framtidens arbetskläder

När man sedan går ut i vinterkylan igen så slås värmen automatiskt på. När hantverkaren jobbar på hårt, som alla ju alltid vid alla tillfällen gör, så känner västen av den ökade kroppstemperaturen och slår av på värmen i slingorna. Allt för att värmen totalt sett ska vara jämn under dagen.