Logga in

Dricksvatten smittade två personer med legionella

Publicerad
22 nov 2017, 15:46

Det är två hyresgäster i Trollhättan som har smittats av legionella, uppger tidningen Hem & Hyra. Saneringen har påbörjats i dag av VVS-systemen i de aktuella hyresfastigheterna.

Mätningar har konstaterat att legionella-bakterien finns i dricksvattnet hos de drabbade. Smittskyddsläkare har larmat Trollhättans kommun om bakterien.

I början av november insjuknade den första personen. Nu har ytterligare en person insjuknat.

Rekordmånga legionellafall

– Den sjätte november tog vi prover. I fredags fick vi svar som visade att det fanns legionella i vattnet vilket vi meddelade fastighetsägaren, säger Ami Hammar, miljöinspektör vid Trollhättans stad, till Hem & Hyra.

– Lägenheten ligger i närheten av den första som drabbats. De handlar inte om samma huskropp men bägge bostäderna tillhör samma vattensystem. Vi har tagit prover, skickat dem på analys och väntar nu på svar, säger Ami Hammar.

Isolering mot legionella

Smittskyddsenheten ska nu analysera om de båda drabbade bär på samma typ av legionella som man hittat i vattensystemet. Fastighetsvärden har anlitat ett VVS-företag och en saneringsfirma som ska undersöka systemet.

Man misstänker att smittan kan finnas i några ställen i rörsystemet där vattnet står stilla.

Rehabcenter drabbat av legionella

Legionella eller legionärssjukan kan leda till allvarlig sjukdom och även dödsfall för framför allt äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar.

Omkring 100–150 personer insjuknar varje år i legionella.