Logga in

Därför säljer han VVS-firman och släpper uppfinningen

Publicerad
22 apr 2021, 10:02
| Uppdaterad
26 apr 2021

Sandbäckens köper Rörex i Stockholm. I bolaget ingår även verksamheten som drivs under varumärket ABC Rör.

Rörex/ABC Rör har verksamhet inom VS-, kyl- och gasinstallationer, sysselsätter 17 medarbetare och omsatte förra året drygt 20 miljoner kronor. Bolaget kommer att verka som ett fristående dotterbolag inom Sandbäcken-koncernen under ledning av nuvarande vd och ägare Anders Lundkvist.

Varför sålde du?

– Jag kunde inte utveckla bolaget mer på egen hand. Administrationen har blivit väldigt betungande och handlar alltmer om annat än själva rörverksamheten. I Sandbäckens får vi tillgång till gemensamma stödfunktioner, inom exempelvis kalkyl och inköp. Sandbäcken-koncernen är samtidigt en bra miljö för att nätverka och utbyta erfarenheter eftersom det finns andra bolag som är i samma situation, säger Anders Lundkvist.

Nya installationskoncernen växer med 250 miljoner
Currentum gör stort ventförvärv i Stockholm

Stockholms Rörexpress tar över tre bolag
Storskogen gör stort rörförvärv i Stockholm

Företaget har basen i Sollentuna. ABC Rör har i huvudsak verksamhet ner mot södra delarna av Stockholms län och Rörex upp mot Uppsala i norr.

Verksamheten består av service och mindre entreprenader. Kunder är allmännyttan, fastighetsförvaltningsbolag och bostadsrättsföreningar.

Anders Lundkvist började som lärling på ABC Rör när han var 16 år och arbetade där i många år. I slutet på 1980-talet startade han Rörex och när ABC Rör blev till salu i mitten av 1990-talet köpte han företaget. Senare slogs företagen ihop.

En sidoverksamhet i Rörex har varit säkerhetsprodukter genom Rexbox, en låsbar verktygslåda som Anders Lundkvist har uppfunnit. Bakgrunden var att VVS-firman var hårt drabbad av bilinbrott för ungefär tio år sedan.

– Servicebilarna är ju fulla av verktyg och maskiner. För tjuvarna räckte det att krossa en ruta eller bryta upp en dörr för att ta exempelvis pressmaskiner och borrmaskiner.

Med hjälp av en lokal smed tillverkades verktygslådor i stålplåt för eget bruk.

– Inbrotten försvann, och en annan fördel blev att killarna inte slarvade bort så mycket verktyg längre.

Länsförsäkringar tände på Anders Lundkvists uppfinning eftersom inbrotten i lätta lastbilar kostar miljardbelopp varje år.

Med hjälp av en plåtverkstad i småländska Markaryd kunde verktygslådan börja tillverkas industriellt. Verkstaden bidrog med produktutveckling så att den kunde tillverkas i stål av högre kvalitet. Verktygslådan blev betydligt lättare men utan att bli så mycket dyrare.

– Sedan höll jag på med det där ett tag och sålde lådor när jag fick förfrågningar. Men jag har haft fullt sjå med jobbet på rörfirman och inte mäktat med att utveckla den andra verksamheten.

Rexbox ingår inte i Sandbäckens förvärv och nu har Anders Lundkvist hittat intressenter som vill ta över försäljningen av den.

Stölder av verktyg har ökat markant
Så ska polisen stoppa byggstölderna

Sandbäckens beräknas ta över Rörex i början av maj.