Logga in

Sandbäckens tar över tre stora elbolag från konkurrent

Publicerad
4 sep 2023, 10:10

Sandbäckens gör en storaffär och köper tre företag samtidigt från en högt belånad börsnoterad konkurrent. Bolagen omsätter tillsammans cirka 400 miljoner kronor med 180 anställda.

Sandbäckens Group köper Eviab Gruppen i Örebro , Växjö Elmontage samt El & Projektering Vetlanda som alla ingår i Storskogen Group. I Eviab Gruppen ingår rörfirman VVS Profilen i Örebro.

Läs också:
”Vi skulle behöva fler företagsledare i politiken”

Läs också:
Därför vill Traderagrundaren köpa fler VVS-företag

Sandbäckens mål är att nå 5 miljarder kronor omsättning, 50 nya bolag och 500 miljoner i resultat. Samtidigt är planen att växa kraftigt inom elsegmentet under de närmsta åren med målet om 1 miljard kronor i omsättning.

– Detta förvärv är ett viktigt steg på vår resa mot 5-50-500 och en kraftig expansion inom elsegmentet, säger Sandbäckens koncernchef Christoffer Järkeborn i ett pressmeddelande.

Företagen kommer att fortsätta verka under sina lokala varumärken men nu som en del av en större installationskoncern.

Sandbäckens är en del av den nordiska installationskoncernen Nimlas som på några år har vuxit från cirka 1,5 miljarder kronor till drygt 7 miljarder i omsättning.

– Förvärvet är ett viktigt steg på Nimlas resa mot att bli en multidisciplinär installationskoncern i Norden. Med Sandbäckens förvärv inom el har vi nu en betydande verksamhet inom elsegmentet på alla våra marknader inom Norden, säger Nimlas koncernchef Mikael Matts.

Storskogen har tidigare vuxit snabbt genom förvärv av installationsbolag men pressats av stigande räntor och säljer nu dessa tre bolag.

De tre förvärven ska prövas av Konkurrensverket och beräknas vara klara i början av det fjärde kvartalet i år.

Kort om de köpta bolagen:

Eviab Gruppen är en multidisciplinär koncern verksam i Örebroområdet och består av Elprofilen i Örebro, VVS Profilen i Örebro, Säkerhetsprofilen i Örebro och Eviab Teknik.

I Växjö Elmontage ingår även Energistyret i Kronoberg.

El & Projektering Vetlanda arbetar förutom med elinstallationer/-projektering även med service och installation av värmepumpar samt kylanläggningar.

Läs också:
Här är de 30 största företagen i branschen

Sandbäckens köpte nyligen också City Eltjänst i Stockholm som var koncernens första förvärv av ett renodlat elbolag.