Logga in

”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

Publicerad
21 mar 2019, 07:50

KOMPETENSBRISTEN. Framtiden ser ljus ut för den som väljer VVS. Men vi måste alla hjälpa till att sprida bilden av bästa branschen.

Jag hörde en kille, omkring åtta sådär, på tv i går. Han var tvärsäker på att han skulle bli youtuber eller fotbollsproffs när han blir stor. Andra drömmer om mer jordnära yrken som brandman eller läkare.

Jag har aldrig hört någon som vill bli VVS-montör, kyl- och värmepumpstekniker, industrirörmontör eller sprinklermontör.

Synd, chansen att lyckas få ett bra liv och ekonomisk välgång är stor och arbetsmark­naden skriker efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs. Och industrirörmontörer har oftast tryggare anställningsformer än youtubers.

Även jobb som kräver högskolestudier; projektledare, kalkylator eller VVS-ingenjör erbjuder en ljus framtid.

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

Branschen lider på många håll av kompetensbrist – och prognoserna pekar på att situationen kommer att bli värre. Då gäller det att inse att yrkena inte är de första barn och ungdomar tänker på. Man måste berätta om yrkets innehåll och de fantastiska jobbmöjligheterna.

Det finns initiativ från Installatörsföretagen, VVS-YN och olika företag. Men ingen insats kan sägas vara nog – prognoserna tyder på att fler måste göra mer.

Och alldeles självklart måste rekryteringsbasen breddas, den har traditionellt sett bestått av mindre än halva befolkningen. Kvinnorna är viktigare för branschen än vad branschen är för unga kvinnor med en hel arbetsmarknad för sig.

Samtidigt är mångfald ett sätt att hitta och attrahera nya grupper att intressera sig för branschen. Och här finns fler jobb med goda framtidsutsikter, som byggnadsarbetare och byggnadsingenjörer men också andra special­yrken som plattsättare, elinstallatör och betongarbetare.

När samhället styr ungas yrkesval mot sektorer där behovet av arbetskraft är störst är byggbranschen helt rätt.

”Och vi kan alla bidra till att sprida bilden av bygg i allmänhet och VVS i synnerhet som en het framtidsbransch.”

Rekommenderade artiklar

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Har sökt 500 lärlingsplatser utan resultat

Branschen skriker efter VVS-montörer, men Lamin Cham, 25 år, får ingen lärlingsplats. Han valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom han visste att yrket är ett av de största bristyrkena i landet. – Jag trodde att det skulle bli lätt att få jobb, men jag får inte ens en lärlingsplats, säger Lamin Cham.

Stöd till snabbspår för nyanlända

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor. – Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

Nordens mest attraktiva arbetsgivare

Teknikkonsultföretaget Ramböll placeras högst upp när nordiska ingenjörsstudenter listar sina drömarbetsgivare. Det visar en undersökning från Universum som nyligen gjorts bland 38 500 universitets- och högskolestudenter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

”Myter om ROT-avdrag”

ROT-avdraget har blivit för dyrt, menar regeringen. Därför ska ROT-avdraget sänkas från 50 till 30 procent. Allt enligt vice finansminister Per Bolund (MP) som i dag presenterade regeringens kommande skatteförslag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S). Vissa av förslagen kommer redan nu i vårbudgeten.

Nya direktiv: Branschlärlingar utreds

Försöksverksamhet med branschlärlingar och yrkescollege som drivs av branscher och kommuner ihop i samverkansmodeller. Det är några av de nya direktiv som gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) nu ger utredaren om yrkesutbildning, Amelie von Zweigbergk. De gamla direktiven från alliansregeringen skrotas.

Många företag missar anställdas innovationer

Över hälften av landets företag följer inte upp de anställdas innovationer. Var sjätte ingenjör har en idé som skulle kunna leda till en kommersiell produkt eller skapa nya jobb, men den följs oftast inte upp, enligt en ny rapport från Sveriges ingenjörer som tidningen Arbetsliv refererar till.

“Det är tuffare i vården än i VVS-branschen”

TV-serie fick Jill att välja VVS

”Det ska bli lättare att hitta lärlingsplatser”