Listan över de hetaste yrkena till 2024

Publicerad 11 feb 2019, 11:19

Det råder fortsatt kompetensbrist i installationsbranschen även de kommande fem åren.  “Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade.”

Arbetsförmedlingen presenterade nyligen en ny prognos för 200 yrken, däribland VVS-montör och elektriker. 

Myndighet sågar kyl- och värmepumputbildning

Det ser mycket ljust ut för yrken inom bygg och anläggning, som till exempel murare, betongarbetare, elektriker, VVS-montör och snickare.  

Men det kommer att bli kärvare att få jobb inom yrken som normalt inte kräver utbildning eller erfarenhet.   

De söker 100 VVS-montörer

Arbetsförmedlingens prognos visar att det kommer att fattas totalt 100 000 personer som har den kompetens som arbetsgivarna söker om fem år. 

– Vi har haft en brist på utbildad arbetskraft en längre tid. Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande. 

Rekordstor brist på installatörer

Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare, både privata och offentliga. 

Massor av heta jobb i byggsektorn:

 • Anläggningsarbetare och anläggningsmaskinförare
 • Betongarbetare
 • Byggnads- och ventilationsplåtslagare
 • Civilingenjörsyrken inom bygg- och anläggning
 • Distributionselektriker
 • Golvläggare
 • Industrielektriker
 • Ingenjörer och tekniker inom bygg- och anläggning
 • Installations- och serviceelektriker
 • Kyl- och värmepumptekniker
 • Murare
 • Målare
 • Träarbetare och snickare
 • VVS-montör

Rekommenderade artiklar

Nytt kort ska stoppa fusket

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Polska byggjobbare ökar kraftigt

”ROT-sänkningen har inte gett fler svartjobb”

Arbetskraftsbristen ökar inom installationssektorn

Kritik mot snabbspår för byggingenjörer

Sveriges Byggindustrier (BI) riktar skarp kritik i ett brev till Arbetsförmedlingen för misslyckade snabbspårsmöten för byggingenjörer och för mörkning av kritiken i en aktuell rapport. ”Arbetsförmedlingen rapporterar i dag om snabbspår. Inte ett ord finns med om våra kritiska synpunkter som framförts från oss och fackförbunden”, skriver Cherine Khalil, kommunikatör på BI, på Twitter. 

Har sökt 500 lärlingsplatser utan resultat

Branschen skriker efter VVS-montörer, men Lamin Cham, 25 år, får ingen lärlingsplats. Han valde att utbilda sig till VVS-montör, eftersom han visste att yrket är ett av de största bristyrkena i landet. – Jag trodde att det skulle bli lätt att få jobb, men jag får inte ens en lärlingsplats, säger Lamin Cham.

Stöd till snabbspår för nyanlända

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dag fått regeringens uppdrag att under 2015 besluta om bidrag till kollektivavtalsslutande organisationer för särskilda insatser för att påskynda nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Bidrag får uppgå till högst 5 miljoner kronor. – Jag är glad att arbetsmarknadens parter ställer sin kompetens till förfogande för att kunna skräddarsy snabba vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

VVS-montörer hett eftertraktade

VVS-montörer, högskoleingenjörer samt kyl-, värmepump- och ventilationstekniker är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Och arbetsgivarna ser att behovet inom de tekniska branscherna kommer att öka framöver. Det uppger Statistiska Centralbyrån (SCB) i sin senaste Arbetskraftsbarometer.

Sweco ger 100 flyktingar jobb och praktik

Teknikkonsultföretaget Sweco erbjuder jobb eller praktik till minst 100 nyanlända flyktingar inom de närmaste tre åren. Därmed tar Sweco steget in i 100-klubben som ska skapa bättre förutsättningar för nyanländas etablering i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Shojaddin fick en fast tjänst två veckor innan han skulle utvisas: ”Jag är jätteglad”