Logga in

”Jag tjänar 30–40 procent mer i Sverige”

Publicerad
11 mar 2019, 10:30

VVS-montören Robert Stec har aldrig ångrat att han och familjen lämnade staden Tarnow i södra Polen för Sverige. Det svenska företaget där han arbetar har dessutom polska som huvudspråk.

På det svenska byggföretaget Titania Entreprenad pratar 80 procent av de drygt 80 anställda polska, de övriga får lära sig polska oavsett etnicitet eftersom det är arbetsspråket här.

Stor ökning av polska byggjobbare

Informationsskyltarna är trespråkiga: svenska, polska och engelska. Monteringsanvisningar på polska finns att hämta på nätet, om de inte redan finns översatta i förpackningen.

Även de få rumäner som finns i företaget måste lära sig polska för att klara kommunikationen i arbetslagen.

Nyligen presenterade Arbetsmiljöverket statistik som visar att de flesta av de utländska byggjobbarna i Sverige kommer från Polen. Officiellt finns det 46 000 polacker som jobbar i den svenska byggsektorn.

Polska byggjobbare ökar kraftigt

En av dem är den polska rörmokaren Robert Stec, som hälsar med ett rejält handslag och ett leende i det yviga skägget. Tolken Jozef är också med, för att tolka från polska till svenska och vice versa.

Varför valde du att arbeta i Sverige?

– Jag fick tips om en sida på internet med utländska jobbannonser, däribland det svenska företaget Titania som sökte VVS-montörer. Jag ringde och fick jobbet. I Sverige finns det bättre möjligheter, även för min fru och mina fyra döttrar.

Även om Robert Stec kan prata polska på jobbet så finns det en språkbarriär i branschen som han ännu inte tagit sig över.

– Jag vill bli Säker Vatten-certifierad, men det går bara att bli det på svenska eller engelska.

”Behovet av utländska installatörer ökar snabbt”

Varför är polsk arbetskraft så efterfrågad?

– Vi jobbar hårt, lär oss snabbt, är plikttrogna, håller tiden, är flexibla och är inte sjuka så ofta, svarar Robert Stec.

Vad han har för lön vill han inte uppge.

– Det är tabu att prata om sin inkomst, men jag tjänar omkring 30–40 procent mer som VVS-montör i Sverige än i Polen.

Enligt Robert Stec är arbetet mycket bättre organiserat i Sverige.

– Allt är förberett, det är som lego, säger han och ler.

Einar Janson, vd på Titania, har förklarat i en tidigare intervju att de flesta polacker fungerar som multihantverkare, då de fått lära sig arbetsmoment över skrågränserna. En polsk VVS-montör kan också arbeta som snickare eller plattsättare, eftersom man arbetar så i Polen.

Längtar du tillbaka till Polen?

– Nej, inte mycket. Men varje jul åker jag hem till Polen och träffar släkten. Sen finns ju internet, där jag streamar filmer på polska eller med polsk undertext.

 

FAKTA/

  • När Polen gick med i EU 2004 strömmade arbetskraft ut ur landet.
  • 2018 jobbade 46 000 polacker i Sverige.
  • De utgör 43 procent av de totalt 107 000 utstationerade arbetstagare som jobbade i Sverige förra året.
  • Två tredjedelar av de utstationerade jobbar i byggbranschen.
  • I Polen är snittlönen för en VVS-montör 13 281 kronor i månaden. (Källa: Salaryexpert.com)
  • I Sverige ligger genomsnittslönen för VVS-montörer med minst tre års yrkeserfarenhet och med anställning i något av Installatörföretagens medlemsföretag på 36 925 kronor i månaden (Källa: Installatörsföretagen).
  • Begreppet ”Den polske rörmokaren” har blivit en symbol för utländsk arbetskraft. På den brittiska arbetsmarknaden arbetsmarknaden arbetar i dag omkring 200 000 polacker.