Logga in

”Verkar som man måste gå över oskrivna regler för att få tag på folk”

Publicerad
5 mar 2019, 09:24

VVS-företagaren Tony Johansson söker sociala VVS-montörer till Dalarnas Rör. Och han lockar med en månadslön på 37 000 kronor.

– Jag söker fyra VVS-montörer med social kompetens och även en servicechef och har annonserat mycket i sociala medier, men det har inte hjälpt, suckar han. 

Listan över de hetaste yrkena till 2024

I dag har Dalarnas Rör tio anställda, varav nio VVS-montörer. 

– En av våra två lärlingar är tjej, vilket är kul, framhåller Tony Johansson och tillägger: 

– Vi tar också in praktikanter från skolan, då kan vi se vilka som är riktigt intresserade av en eventuell framtida lärlingsplats. 

De söker 100 VVS-montörer

Tony Johansson har arbetat 39 år i branschen och vet hur viktigt det är med ett företags status. 

– Dalarnas Rör har ett bra rykte och jag försöker locka med hög lön. Vi har bland de högsta lönenivåerna i regionen, med en snittlön på 37 000 kronor i månaden.  

Men hittills har det inte hjälpt. Och att gå via Arbetsförmedlingen har han inte tyckt varit lönt. 

Rekordstor brist på installatörer

– Det viktigaste är att man har någon kännedom om den man vill anställa. Här känner ju alla till alla. Men det som står högst på min lista är att den arbetssökande har en god social kompetens och är noggrann. Vi jobbar mycket med försäkringsskador mot privatpersoner och då är det oerhört viktigt att kunna ta folk på rätt sätt. Dessutom vill jag att man är självgående och har lite erfarenhet av yrket.  

Att Dalarnas Rör ändå inte lyckats fylla vakanserna gör att rekryteringen går in i ett än mer ihållande skede. 

De brinner för installatörsyrket

– Vi ska gå in i en mer intensiv fas nu för att locka till oss VVS-montörer. Rekrytering är en process och vi behöver sprida ryktet ännu mer om de lediga jobben via sociala medier. Det verkar som att man måste gå över vissa oskrivna regler för att få tag på folk.