Logga in

Max fem minuter på toa

Publicerad
15 jan 2020, 10:53

En sluttande WC ska förhindra att anställda slösar arbetstid på toaletten. Uppfinningen är godkänd av en brittisk branschorganisation.

Det är tidningen Kollega som rapporterar om den brittiska uppfinningen som start-up-företaget Standard Toilet lanserat. Men WC:n har också väckt stor uppmärksamhet i brittisk media.

Kajsa Hessel, Sweco:”Machokulturen i branschen är rent skadlig”

Standard Toilet har en skål som lutar 13 grader framåt. Lutningen det ska göra det obekvämt att sitta alltför länge. Enligt konstruktören Mahabir Gill vill ingen sitta längre än fem minuter eftersom det blir tingt för benen, men det ska inte medföra några hälsoproblem.

Tidningen Kollega har också hittat statistik om britternas toalettvanor på jobbet och hänvisar till en undersökning från mjukvaruföretaget Protecting. Till exempel spenderar Londonborna över 28 minuter av arbetstiden på toaletten varje dag. I Birmingham är motsvarande tid 4 minuter och 45 sekunder.

Avslöjades efter granskning: Kylmontörer fuskade med arbetstiden

WC:n är inget för svenska arbetsplatser menar fackförbundet Unionens arbetsmiljöexpert Annica Hedbrant. Om anställda tvingas ta sin tillflykt till toaletten för att återhämta sig under arbetsdagen tyder det på att det saknas andra utrymmen för ensamtid på arbetsplatsen.

– Arbetsgivarna borde snarare skapa andra platser där det går att få lugn och ro under arbetsdagen. Ett sådant behov finns på många moderna arbetsplatser, där man sitter aktivitetsbaserat eller i öppna kontor och har väldigt kunskapsintensiva arbetsuppgifter. Man ska inte behöva gå på toa för att få lite lugn och ro – men man ska kunna gå på toa i lugn och ro, säger Annica Hedbrant, till Kollega.