Logga in

VVS-företag i misstänkt muthärva

Publicerad
18 dec 2019, 10:52

Ett VVS-företag misstänks ha mutat en chef på ett stort fastighetsbolag i Malmö. Chefen ska ha fått en badtunna i utbyte mot ett miljonkontrakt. Snart åtalas fyra personer i härvan.

Det är tidningen Hem & Hyra som rapporterar om den misstänkta muthärvan och hänvisar till åtalet som drivs av riksenheten mot korruption. Enligt tidningen ska underleverantören, ett VVS-företag, ha mutat en högt uppsatt chef på fastighetsbolaget Trianon i Malmö för att komma över ett kontrakt i ett köpcentrum värt miljoner kronor. Chefen är inte längre anställd hos Trianon.

Muthärvan ska ha uppdagats på Trianons initiativ då bolaget hittade dyra leverantörskontrakt och avtal som var kopplade till en anhörig till den nu åtalade den före detta chefen. Trianon anlitade ett säkerhetsföretag som gick igenom de den misstänktes arbetsdator, mobil och mejlkonto. Där fanns spår av affären i form av textmeddelanden och bilder.

Tingsrätten: Huvudkranen behöver inte stängas av vid VVS-arbeten

Chefen ska ha fått en avancerad badtunna för 8–10 personer med bubbelsystem och undervattensbelysning installerad i en sommarstuga. Värdet uppges vara 63 000 kronor. Men på fakturan har badtunnan kallats för kylmaskin.

En person som beskrivs som mellanhand har redan erkänt och dömts för fakturan. Sedan i höstas är fyra andra personer åtalade i själva muthärvan. Det är chefen på fastighetsbolaget och anhörig till honom samt två personer på VVS-företaget, en som ska ha förmedlat mutan och en för försvårande av skattekontroll genom den felaktiga fakturan.

Enligt Hem & Hyra nekar alla misstänkta till brott. Den före detta chefen på fastighetsbolaget hävdar att han köpt badtunnan för egna pengar men polisen har inte funnit några bevis som styrker det.