Logga in

”Har fullt fokus på guld i Ryssland”

Publicerad
26 jun 2019, 11:49

Hallå där Anton Hasenstrauch, 20 år, från Uppsala och VVS-montör på GK Rör som i augusti ska tävla om att bli världsmästare i VVS i Yrkes-VM i Ryssland.

Känner du dig taggad inför Yrkes-VM?

– Ja, absolut! Jag är lite sliten efter den senaste träningstävlingen i Ryssland, men det är klart att jag har fullt fokus på att ta guld i Kazan. Samtidigt är det inte så viktigt för mig vilken placering jag kommer på, bara jag känner att jag har gjort allt jag kan.

Grattis till VM-medaljen i VVS Björn

Hur mycket har du tränat?

– I ett års tid har jag och min gamla mentor bockat rör i Fyrisskolans lokaler på kvällarna tills larmet började pipa. Nu tränar jag i mitt eget garage. Det går förstås inte att jämföra med den ryska VVS-montören, som tränar 8–10 timmar per dag, Det finns ett mycket större intresse för yrkestävlingar i Ryssland och ryssarna siktar på att ta 80 procent av alla guldmedaljer.

Vilket moment är svårast?

– Den extrema tidspressen att kunna ta de riktiga besluten under tidspress samtidigt som man ska vara noggrann. Det är total fokus som gäller och man har inte tid att haka upp sig på eventuella misstag.

Grattis till bronset Patrik

Vad gör du när du inte håller på med VVS?

– Just nu håller jag inte på med något annat än VVS, jag har utegångsförbud av min tränare. Annars så mekar jag med bilar och bankar plåt. Jag gör också blommor av metallskrot och kopparrör, jag tycker om friheten att konstruera och tänka ut.

Nu ska han ta revansch i VVS

Hur ska man öka intresset för yrket?

– Yrkestävlingar är ett bra sätt att väcka intresse för yrket i allmänhet. Det blir en bra motivering när man ser att jag och andra får åka världen runt och tävla. Det blir inte bara någon tråkig reklamfilm, utan är på riktigt. Vi blir nästan som några slags superhjältar.

”Jag krigade för kung och fosterland”

Vad gör du om tio år?

– Jag tycker verkligen om VVS-branschen, men jag vill prova nya saker och vet inte om jag är kvar i branschen om tio år. Kanske jobbar jag som svetsare i stället. Inom VVS är det just svetsning och att jobba med de olika materialen som jag har fastnat mest för.

Då får vi bara önska lycka till i Kazan, Ryssland 22–27 augusti!

– Tack!