Logga in

”Jag valde VVS för att det är ett socialt yrke”

Publicerad
2 sep 2019, 08:30

Att få göra praktik och träffa människor. Därför valde Emil Dahl, 16 år, VVS- och fastighetsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Handen utanför Stockholm.  Och han lyckades komma in, trots det tuffa söktrycket.

Fredrika Bremergymnasiet, vars nybyggda yrkesdel invigdes av statsminister Stefan Löfven 2016, har 2 080 elever, varav hälften som går på yrkesgymnasiet.

Till skillnad mot andra skolor som kan ha problem att fylla platserna är söktrycket på Fredrika Bremergymnasiets VVS- och fastighetsprogram stort.

– Vi har en hel skolklass till som står i kö som reserver, säger VVS-läraren Anders Trygg, som är med under intervjun.

Så många fler vill bli VVS-montörer

En av de lyckliga som kommit in på programmet är Emil Dahl. Han har gått en vecka på VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS (VF) när VVS-Forum träffar honom.

– Det var en självklarhet för mig att välja VF-programmet på just den här skolan. Jag längtar efter att få komma ut och praktisera och träffa människor, VVS-montör är ett socialt yrke. Sen ser jag fram emot att få börja svetsa., säger han och tillägger:

– Min framtidsplan är att starta eget företag, kunna styra min egen dag och tjäna pengar.

– Första veckan har vi hållit på med systemuppbyggnad och tittat på olika dimensioner på rör och olika material, förklarar Emil Dahl, medan vi går i korridoren mot en av VVS-verkstäderna.

Genom ribborna i innertaket ser man bland annat ventilationsrör, elkablar och sprinkler. Här kan man på plats studera både el- och VVS-installationer.

VVS-utbildning ger topplöner

På Fredrika Bremergymnasiet är VF-programmet en så kallad gymnasial lärlingsutbildning där hälften av utbildningen sker ute på företag.

Praktik- och lärlingsplatser har varit ett nålsöga för VVS-elever, det är vanligen inte lätt att hitta en plats utan kontakter. Här ska förstaårseleverna efter bara sex veckor på skolan ut på praktik, resten av året.

–  Jag hoppas på en praktikplats via en kompis farsas kompis, säger Emil Dahl.

Anders Trygg, VVS-lärare på Fredrika Bremergymnasiet i Handen utanför Stockholm. Foto: Henrik Sannesson

– Annars ordnar skolan det. Eftersom eleverna har så mycket praktik under skoltiden så brukar 80 procent av eleverna som varit på ett företag i tre år få lärlingsplats där. Företagen vet vem det är de anställer, det är fördelen med den gymnasiala lärlingsutbildningen, inflikar VVS-läraren Anders Trygg.

VVS-utbildning på anrik skola stoppas

Tjejerna lyser med sin frånvaro i klassen. I andra årskursen på VF finns det en tjej.

– Vi är som ett grabbgäng, konstaterar Emil Dahl.

– Branschen får bli bättre på att sälja in sig hos tjejerna så att de vill bli VVS-montörer, menar Anders Trygg.

Sammanlagt sökte i år 124 500 elever in på nationella program, varav 46 300 till yrkesprogrammen. Antalet sökande till VF-programmet har ökat något.Totalt sökte i år 1 600 ungdomar till VF jämfört med 1 500 förra året.