Logga in

VVS-utbildning på anrik skola stoppas

Publicerad
25 apr 2019, 12:51

Branschen skriker efter arbetskraft – men brist på elever leder till att VVS-utbildningen stoppas på stadens äldsta yrkesinriktade skola.

Anders Pargell. Foto: Jan Fredriksson– Stockholm stad har beslutat att stoppa höstens intagning av nya elever. Formellt är inte skolan stängd, men i och med att intaget är stoppat kan den inte fortsätta, säger Anders Pargell, VVS-lärare på Stockholms byggnadstekniska gymnasium.

Beslutet är taget i kommunens utbildningsnämnd och kommer sannolikt att expedieras av kommunpolitikerna, menar Anders Pargell.

Klimatomställningen kräver många fler installatörer

Beslutet kommer även att påverka de elever som redan går utbildningen.

– Det är en fördel att det är Stockholm stad som står bakom eftersom kommunen garanterar att eleverna får gå klart sin utbildning. En friskola hade bara sagt ”Hej då”, säger Anders Pargell.

Enligt honom finns det utbildningsplatser hos de andra skolorna i området och eleverna kommer troligen att följa med de lärare som byter arbetsplats.

”Jag lär mig hela tiden nya saker”

Till höstens antagning är det bara fyra elever har sökt till skolans 18 platser på VVS- och fastighetsprogrammet. Anders Pargell är inte så förvånad.

– Vi har för många VVS-skolor i Stockholm. Jag har förstått det ganska länge, det är konkurrens och någon skola kommer att ryka, säger han.

Löneförhöjning väntar för VVS-montörer

Jens Albrektsson. Foto: Peter KnutssonJens Albrektsson, avgående avdelningschef för Kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, håller med. Han hänvisar till kommunens statistik att det endast är 11 procent av blivande gymnasieelever i Stockholms län som väljer yrkesprogram.

– Trenden är att för få är intresserade att läsa yrkesprogram. Konsekvensen är för få sökande och då går det inte att driva skolor. Å andra sidan vet vi att det finns andra skolor med yrkesprogram inom el och VVS som har högt söktryck, Refis är ett exempel, Elektrikergymnasiet ett annat, säger han.

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

Stockholms byggnadstekniska gymnasium ligger i Kista och är Stockholms äldsta skola med praktisk inriktning, numera också den enda i kommunens regi. På skolan finns även Bygg- och anläggningsprogrammet med de två unika inriktningarna plåtslageri och bergssprängning.

Anders Pargell är även känd som Youtubern RörmokarLäraren. På sin Youtube-kanal har han drygt 30 yrkespraktiska filmer.