Logga in

De brinner för installatörsyrket

Publicerad
12 sep 2018, 11:12

De har fått ett alldeles speciellt uppdrag – att få fler unga att vilja bli VVS-montörer och elektriker.

17 elever, tolv från VVS- och fastighetsprogrammet (VF) och fem från el- och energiprogrammet (EE), har fått uppdraget att vara ambassadörer för sitt yrkesprogram och sin bransch.

Deras uppdrag är att få fler ungdomar att välja gymnasiets yrkesutbildningar VF och EE.

Det är Installatörsföretagen som tillsammans med VVS-YN satt i gång satsningen där lärarna i godkända skolor väljer ut ambassadörerna.

VVS-Forum träffar två av ambassadörerna på VVS-museet i Bromma. Gustav Boström, 17 år, går tredje året på VF-programmet på Lars Kaggskolan i Kalmar, som förra året fick utmärkelsen årets VVS-skola.

Läs mer: Få kvinnor vill bli VVS-montörer

Emilia Sundh, ambassadör.

Emilia Sundh, 18 år, är tredjeårselev på EE-programmet på Tullängsgymnasiet i Örebro.

Bägge har blivit utvalda av sina respektive lärare. De ska fortsätta att vara ambassadörer även efter att de slutat skolan och börjat som lärlingar.

– Det är en väldigt rolig utmaning att vara ambassadör och få informera andra hur det är att utbilda sig till elektriker, säger Emilia Sundh, som ska åka ut till högstadier runtom i landet och informera om vad det innebär att gå på EE-programmet.

Hon är ensam tjej i sin årskurs på EE-programmet på Tullängsgymnasiet, men på andra året går två unga kvinnor på elektrikerprogrammet.

– Det var lite konstigt i början att vara ensam tjej, men man vänjer sig, konstaterar hon.

Läs mer: Conny får inte bli kyltekniker

Gustav Boström, ambassadör.

I Gustav Boströms VVS-klass är de enbart killar. Han berättar att intresset för VVS-branschen väcktes när han gjorde sin högstadieprao som servicemontör på Hammarstedts VVS i Nybro.

– Jag brinner verkligen för VVS-yrket, säger han och berättar att hans farfar var svetsare och rörmokare och att pappan är elektriker.

Gustav Boström tycker att man ska gå ut tidigt, redan i sjunde klass, med information om VF- och EE-programmen.

– Det finns många fördomar om VVS-are. Många tror att alla VVS-montörer jobbar med bajs. Själv praktiserar jag på ett bygge som entreprenör, det är helt bajsfritt, förklarar han och räknar sen upp fördelarna med att välja VF-programmet:

  • Det är bra betalt.
  • Det går lätt att få jobb.
  • Det är roligt.
  • Det är ett brett yrke, förutom VVS-montör kan man bli kyltekniker, ventilationsmontör, sprinklermontör eller svetsare.

Emilia Sundh har heller inga problem med att råda en högstadieelev att välja EE-programmet:

  • Det blir alltmer el i samhället och tekniken utvecklas hela tiden.
  • Yrket är brett. Vill man inte jobba som elektriker kan man exempelvis arbeta med solceller eller larm och säkerhet.

– Det är många som saknar kunskap om elteknik. Själv visste jag ingenting om el när jag valde EE-programmet, utan ville gå ett praktiskt program och då tyckte jag att el passade mig, säger Emilia Sundh.

Läs mer: Så vill de förändra branschen

Närmast väntar Gymnasiemässan i Stockholm för både Gustav Boström och Emilia Sundh. Då kommer bägge att tala sig varma för installationsbranschen.

Det ser annars lite mörkt ut på VVS-sidan. Antalet sökande har minskat något i år till VF-programmet jämfört med förra årets gymnasieantagning. Totalt sökte i år 1 500 ungdomar till VF jämfört med 1 525 år 2017, enligt Skolverkets statistik. Dessutom är det få kvinnor som vill bli VVS-montörer.

Charlotte Fryklund, VVS-YN

Men Charlotte Fryklund, verksamhetschef på VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-YN) menar att statistiken inte stämmer:

– Den preliminära statistiken visar på 1 500 sökande i år, av dem anges 1 400 vara män vilket i så fall skulle innebära att vi aldrig tidigare har haft så många förstahandssökande kvinnor. I oktober kommer den slutliga statistiken och då vet vi hur det har gått.

– Att öka intresset för VF-programmet för är ett prioriterat område för VVS-branschen och även viktigt för skolor som erbjuder programmet. Målet är att öka antalet unga som söker sig till programmet som ett förstahandsval, säger hon.

Läs mer: Den ljusnande framtid är svår

På EE-programmet har antalet sökande ökat, programmet är nu störst bland yrkesprogrammen med 6 600 sökande.

Amanda Ekenman Rafter, IN

– Kompetensbristen är medlemsföretagens största utmaning just nu. Installatörsföretagen jobbar på flera fronter för att branschen ska få den kompetens som behövs. Vi vet att ungdomar helst lyssnar på andra ungdomar och att vi behöver bli bättre på att berätta om vad man får göra och vilka möjligheter som utbildningarna leder till, säger Amanda Rafter Ekenman, utbildningsexpert på Installatörsföretagen och tillägger: 

– Det är ingen hemlighet att vi behöver locka fler tjejer om vi ska fylla det stora behov av kompetens som företagen har. Genom att prata mer om alla möjligheter som EE- och VF-programmen ger hoppas vi locka fler att söka och då även tjejer. Utan oss kan vi inte bygga sjukhus, energieffektivisera eller renovera miljonprogrammen. Vem vill inte vara med och bidra till det? undrar hon.

Ambassadörerna. Övre raden från vänster: Mikael Labba Wallström, VF, Strömvackaskolan Piteå; Wilhelm Bjurström, EE, Ådalsskolan Kramfors; Ville Johansson, VF, Törnströmska gymnasiet, Karlskrona; Anton Engholm, EE, Karlfeldts, Avesta; Colin Pedersen, EE, Tullängsgymnasiet, Örebro; Emilia Sundh, EE, Tullängsgymnasiet, Örebro; Ludvig Björnholm-Wadebro, VF, Lars Kaggskolan, Kalmar; Elias Kronvall, VF, Universitetsholmens gymnasium, Malmö; Dennis Oscarsson, VF, Universitetsholmens gymnasium, Malmö. Nedre raden från vänster: Gustav Boström, VF Lars Kaggskolan, Kalmar; Andreas Quinonex-Gonzalez, VF, Strömbackaskolan, Piteå; Moa Belin, VF, Refis och Vidar Petersson Kraska, VF, Teknikum, Växjö.