Logga in

TV-serie fick Jill att välja VVS

Publicerad
15 jun 2017, 09:43

“Jag har valt VVS-yrket där det ingår att kunna bära WC-stolar.” Jill Rekalos, 17 år, vill varken bli positivt eller negativt särbehandlad som kvinnlig VVS-montör.

Jill Rekalos, 17 år, blev så inspirerad av en cool rörmokartjej i en TV-serie att hon själv valde VVS. Hon är ensam tjej bland 15 killar på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Ystad.

Just nu gör Jill Rekalos APL-praktik på sin morbrors företag, JB VVS i Malmö, där kommer hon också vara lärling efter gymnasiet. Först därefter kan hon göra branschprovet och bli certifierad VVS-montör.

– Jag trivs jättebra och jag blir inte särbehandlad för att jag är tjej.

Det anstår henne inte att göra sig mindre än vad hon är, för att anspela på poeten Edith Södergran.

– Några kanske tror att de kan mindre bara för att de är tjejer. Men så tänker inte jag, förklarar hon.

– Det är väldigt skönt med bara killar som klasskamrater, då slipper man drama-utbrotten, säger hon och förtydligar att de blir mycket dramatik med många tjejer tillsammans, något som hon har egen erfarenhet av från grundskolan.

– Men en nackdel med killar är att de alltid ska spela duktiga och vara bäst, menar hon och skakar lätt på sitt mellanblonda hår som är uppsatt i en hästsvans.

Jill ville först bli lastbilschaufför. Hon har alltid varit fascinerad av fordon av olika slag. Inför den stundande 18-årsdagen i september håller hon på och övningskör med sin pappa.

Varför ville du bli VVS-montör?

– En dag när jag tittade på en engelsk serie på TV så slog det mig bara, jag ska bli VVS-montör. Det var en tjej i TV-serien som jobbade som VVS-montör, hon var så cool och då insåg jag att det ska jag också bli. Dessutom tänker jag på framtiden, det är lätt att få jobb som VVS-montör och lönen är bra. Att jag tänker på framtiden har jag fått från mormor, förtydligar hon och tillägger att hon bor hos sin mormor.

Jill mötte motstånd från sin mamma, som ville att hon skulle gå ett samhällsvetenskapligt program, men hon sökte till VVS- och fastighetsprogrammet i smyg och kom in på Praktiska i Ystad. En bidragande orsak till att hon valde just Praktiska är att halva studietiden utgörs av praktik på ett företag.

– Efter den första chocken så tyckte mina föräldrar att jag gjort ett bra val och min morbror har ju en egen VVS-firma så han är jätteglad över att jag utbildar mig till VVS-montör.

”Till exempel brukar killarna komma och fråga om de ska hjälpa till och bära när jag tar ut gamla WC-stolar från ett hus. Men jag kan själv och jag har valt detta yrke där det ingår att kunna bära WC-stolar. Och det kan jag”

Jill Rekalos, om oönskad särbehandling.

 

– Jag har alltid vågat gå min egen väg, oavsett vad omgivningen tycker. Jag har fått en hel del spydiga kommentarer, men jag älskar VVS-yrket, förklarar hon.

Har du alltid haft så här gott självförtroende?

– Nej, på högstadiet hände det jobbiga saker. Jag blev utsatt för sexuella trakasserier, men fick bara höra att jag fick skylla mig själv eftersom jag gick i så utmanande kläder. Men jag hade stöd från mormor, som hjälpte mig att bli mig själv igen, säger Jill. I efterhand har hennes föräldrar polisanmält högstadieskolan.

Nu verkar hennes självförtroende vara tillbaka på en hög och stabil nivå.

Har du någon gång blivit särbehandlad som tjej i VVS-branschen?

– Ja, det har jag, säger Jill Rekalos utan att tveka. Till exempel brukar killarna komma och fråga om de ska hjälpa till och bära när jag tar ut gamla WC-stolar från ett hus. Men jag kan själv och jag har valt detta yrke där det ingår att kunna bära WC-stolar. Och det kan jag, säger Jill som håller sig i form genom att träna på gym.

– Tjejer är egentligen bättre på VVS än killar, för vi är mer noggranna, säger hon plötsligt och förklarar att det är i varje fall vad svetsläraren på skolan brukar säga.

– VVS-montör är ju ett mansyrke, som tjej måste man bevisa eller överbevisa att man kan yrket.

Nu studerar hon andra året på VVS- och fastighetsprogrammet och tycker att det är bra att skolan bara har 150 elever.

– Fast jag vill komplettera med ellära för att kunna erbjuda både VVS och el, tillägger hon. Och jag drömmer om att flytta till Värmland och starta en egen firma som kanske ska heta Rekalos Rör.

Om Jill Rekalos dessutom öppnar en VVS-butik skulle hon också kunna sälja sin egentillverkade häftiga ljusstakar av rör.

 

FAKTA/Jill Rekalos

Bor: I villa i Skivarp.

Familj: Mormor, mamma, pappa, pojkvän, hund och kaniner.

Ålder: 17 år.

Yrke: Går andra året på VVS- och fastighetsprogrammet. Blir färdig VVS-montör efter lärlingsplats och branschprov.

Fritidsintressen: Fotografera (fotar allt, men mest min hund), göra rörljusstakar och vara i naturen.

Gör om tio år: Har eget VVS-företag. Bor i hus på landet i Värmland med pojkvännen, djur och barn.