Logga in

Vedspisupproret sprider sig

Publicerad
1 feb 2018, 10:03

Nu backar regeringen från Boverkets förslag om skrotningspremie på gamla vedpannor, skriver Dagens Nyheter (DN).

Boverkets skärpta krav på fastbränsleeldning som slår igenom fullt ut vid halvårsskiftet har skapat upprörda känslor bland vedspisälskare och nu även i riksdagen.

Bland Boverkets förslag finns en skrotningspremie för att begränsa andrahandsmarknaden. Enligt DN skulle detta kosta totalt fem miljarder kronor. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) menar att det inte är aktuellt.

– Det är en dålig signal, man kanske tror att vi tycker att vedspisarna ska bort. Men i många fall är både kaminer och vedspisar en trygghet när strömmen går. För dem på landsbygden kan det vara en viktig säkerhet, säger han till DN.

Läs mer: Uppror mot eldningsregler

Enligt Försvarsberedningen behöver varje individ överleva en vecka utan myndighetshjälp. Därför är vedspisar viktiga i händelse av kris och Boverkets nya regler skulle motverka detta. Det menar bland annat riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M).

– Regeringen talar med kluven tunga när man å ena sidan betonar vikten av förstärkt krisberedskap och å andra sidan har myndigheter som tycker att vi ska använda skattemedel till att betala folk för att riva ut sina fullt fungerande värmeanläggningar, som går att använda vid till exempel strömavbrott, säger han till DN.

Men Carl-Oskar Bohlin välkomnar att Peter Eriksson backar från förslaget.

Facebook-gruppen Vedspisupproret har nu samlat över 14 000 medlemmar. På gruppens sida skriver man:

”Vedspisens glöd är hjärtat i svensk byggnadskultur. Eldstaden är inte bara en del av det goda livet. Den är förutsättningen för överlevnad på landsbygden, i vardag och i kris. Gjutjärnsspisar och kaminer är levande minnen av den industri som en gång byggde välstånd och utveckling.”